eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál
Hansi Flick német szövetségi kapitány sajtóértekezletet tart Dohában 2022. november 22-én. Németország másnap Japán ellen lép pályára a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának első fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Japán ma dönt a német szövetségi kapitány sorsáról

Látszólag nincs igazi tétje a német válogatott Japán elleni, szombat esti összecsapásának. Németország a házigazdája a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságnak, és a vendéglátó jogán biztos nyeregben érezheti magát. Szakértők szerint a csapat mégis győzelemre ítéltetett, ellenkező esetben a szövetségi kapitány, Hansi Flick sorsa forog kockán.

Az 58 éves Hansi Flick 2019 és 2021 között a Bayern München edzőjeként sikert sikerre halmozott. A szövetségi kapitányi tisztséget elődjétől, Joachim Löwtől 2021 áprilisában vette át, és a múlt év végi világbajnokságig a válogatott trénereként is jól teljesített. Katarban azonban jött a hideg zuhany, a német nemzeti tizenegy már a csoportmérkőzések nyomán búcsúra kényszerült.

Ráadásul az egyik "bűnbak" az a Japán volt, amellyel a német válogatott szombat este Wolfsburgban méri össze erejét. Tavaly november 23-án a németek váratlan 2-1-es vereséget szenvedtek a szigetország csapatától a világbajnokságon.

A csalódás szinte határtalan volt, amit csak erősített a Flick edzette válogatott idei mérlege. A németek a legutóbbi három felkészülési mérkőzésen előbb otthon Ukrajnával 1-1-es döntetlent játszottak, majd idegenben a lengyelektől szenvedtek 2-1-es vereséget, végül jött az igazi pofon: Gelsenkirchenben Kolumbia alázta meg Németországot sima 2-0-ás győzelemmel.

Nem csoda, hogy a helyi közönség nem csupán kifütyülte a csapatot, hanem kórusban Hansi Flick menesztését is követelte.

A sorozatos kudarcok után a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) egykor válogatott játékosként rendkívül népszerű sportigazgatója, Rudi Völler is sürgős változtatásokat követelt. Legutóbb pedig pedig helyettese, Hans-Joachim Watzke sejteni engedte, hogy a Japán, majd a keddi Franciaország elleni dortmundi összecsapás eredménye meghatározó lehet a szövetségi kapitány sorsát illetően.

Flick egyelőre még bizakodó, azt azonban elismerte, hogy van mit jóvátenni. Jelentős mértékben átformálta a csapatot, kihagyva olyan korábbi "ászokat", mint a müncheni Leon Goretzka vagy épp a lipcsei Timo Werner. A közelmúltban sérülést szenvedett Niclas Füllkrug helyére pedig általános meglepetésre ismét meghívta a válogatottba korábbi kedvencét, az utóbbi időben még a Bayern Münchenben is többnyire mellőzött 34 esztendős Thomas Müllert.

Nem titkolta, hogy a válogatott gerincét négy csapattag alkotja, mégpedig a kapus Marc-Andre Ter Stegen, a hátvéd Antonio Rüdiger, a középpályás Ilkay Gündogan és a csatár Kai Havertz. Utóbbi a Japán elleni találkozó előtt sérelmezte, hogy a közönség "elpártolt" a válogatottól.

A közönség valójában a "tizenkettedik játékos", és a jelenlegi válságos helyzetben különösen szükség lenne támogatására

– fogalmazott.

Egyszóval Flick jövője a játékosok "lábában" van. Egy esetleges kettős győzelemmel megszilárdíthatja pozícióit, ellenkező esetben szakértők a válogatott élén nem jósolnak neki fényes jövőt. Korábbi hírek szerint "ugrása kész" a Bayern München tavasszal menesztett fiatal edzője, Julian Nagelsmann, de emlegetik a müncheniek jelenlegi trénerét, Thomas Tuchelt is. A legtöbben azonban minden bizonnyal Jürgen Kloppnak örülnének, ő azonban egyelőre aligha mondana búcsút a Liverpoolnak.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×