eur:
397.14
usd:
369.81
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Leszbosz, 2016. március 25.Az Égei-tengert a török partoktól gumicsónakkal átszelő migránsokat vesznek fel hajójukra az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex munkatársai Leszbosz görög sziget közelében 2016. március 25-én. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Vesztettek a migránsok a Frontex ellen

Az Európai Unió bírósága szerdán elutasította több szíriai menedékkérőnek az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) ellen benyújtott keresetét, amelyben kártérítést kértek, mert úgy vélték, az uniós hatóság felelős azért, hogy 2016-ban Görögországból visszatoloncolták őket Törökországba - közölte a luxemburgi székhelyű bírói testület.

Az ítélet szerint a Frontex nem rendelkezik hatáskörrel a kiutasítási határozatok vagy a nemzetközi védelem iránti kérelmek érdemi elbírálására, ezért az uniós ügynökség nem tehető felelőssé az érintettek Törökországba történő visszaküldésével kapcsolatban.

2016-ban több szíriai menedékkérő érkezett a görögországi Lérosz szigetére, ahol nemzetközi védelem iránti igényt kívántak benyújtani, azonban egy, a Frontex és a görög hatóságok által végrehajtott közös visszaküldési művelet során Törökországba szállították őket. Onnan Irakba mentek, és azóta is ott tartózkodnak.

A menedékkérők keresetükben a Frontex állítólagos jogellenes magatartása miatt 136 ezer eurót meghaladó összegű vagyoni kártérítést igényeltek.

Álláspontjuk szerint ha a Frontex nem sértette volna meg az alapvető jogok védelmére vonatkozó kötelezettségeit a visszaküldési művelet keretében, akkor megkapták volna azt a nemzetközi védelmet, amelyre a szíriai helyzetre való tekintettel akkor jogosultak lettek volna.

Az uniós bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a Frontex állítólagos jogsértései nem okozhatták közvetlenül a Törökországban és később Irakban elszenvedett vagyoni és nem vagyoni károkat.

"A panaszosok tehát tévednek, amennyiben azt állítják, hogy a Frontex állítólagos mulasztásai nélkül nem küldték volna vissza őket jogellenesen Törökországba, és nem érte volna őket az általuk hivatkozott vagyoni és nem vagyoni kár. Kizárólag az uniós tagállamok rendelkeznek hatáskörrel a kiutasítási határozatok érdemi értékelésére és a nemzetközi védelem iránti kérelmek elbírálására, a Frontex feladata kizárólag az, hogy technikai és operatív támogatást nyújtson a tagországoknak" - áll a luxemburgi testület határozatában.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×