eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bernardo Arévalo guatemalai elnökjelölt támogatói ünnepelnek Guatemalavárosban 2023. augusztus 20-án, miután Arévalo megnyerte az államfőválasztás második fordulóját. A nem hivatalos végeredmény szerint Arévalo a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Sandra Torres Casanova 36 százalékot kapott.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Esteban Biba

Felfüggesztették a győztes pártot, teljes a politikai káosz Guatemalában

Jóváhagyta a guatemalai legfelsőbb választási törvényszék hétfőn Bernardo Arévalo győzelmét a latin-amerikai országban tartott elnökválasztáson, röviddel azután, hogy egy másik kormányzati testület felfüggesztette a megválasztott elnök pártját, a Movimiento Semillát (Mag Mozgalom).

Egyelőre egyetlen guatemalai tisztségviselő sem adott magyarázatot arra, hogy a felfüggesztés milyen következményekkel jár a megválasztott elnökre, akinek január 14-én kellene hivatalba lépnie, vagy a párt színeiben megválasztott parlamenti képviselőkre nézve.

Arévalo hétfő este érvénytelennek nevezte a felfüggesztési döntést, és bejelentette, hogy fellebbeznek ellene. Leszögezte, hogy

mindenképpen elfoglalja tisztségét január 14-én.

Az Amerikai Államok Szervezete közleményében törvénytelennek nevezte a bírósági döntést, és az ügyben felszólalt António Guterres ENSZ-főtitkár is, óva intve bármilyen, az elnökválasztás eredményének aláásására tett kísérlettől.

A bíróság korábban azzal indokolta a párt felfüggesztését, hogy szabálytalanságokat követett el a párttá alakuláshoz szükséges aláírásgyűjtés során.

Arévalo júniusban - egybehangzó elemzések szerint - meglepetésre került be a második választási fordulóba. A két forduló között pártjának, a Mag Mozgalomnak a működését egy időre bírósági ítélettel felfüggesztették szavazási regisztrációs szabálytalanságokra hivatkozva, de a legfelsőbb bíróság később ezt a döntést felülbírálta és visszavonta.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×