eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young girl standing in front of the air conditioner and trying to adjust the temperature.
Nyitókép: Getty Images/ Aja Koska

A németek többsége tart attól, hogy a klímaválság károsítja egészségét

Általános tanulságokban bővelkedő felmérést végzett a német szövetségi környezetvédelmi hivatal. Az adatokból kitűnt, hogy az emberek túlnyomó többsége már „saját bőrén” érzi a klímaváltozás következményeit, félti egészségét, és védekezni akar. Nem elhanyagolható azonban azok véleménye sem, akiknek fenntartásaik vannak a klímavédelemmel, s általánosságban az ökológiai átalakulással szemben.

A sokasodó válságok ellenére a környezet- és a klímavédelem a legtöbb német számára fontos téma. A megkérdezettek 57 százaléka mind a klímavédelmet, mind az ökológiai átalakulást „rendkívül fontosnak” tartja.

A Der Spiegel által ismertetett, a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal által elvégzett reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek ennek kapcsán leginkább az egészségügy foglalkoztatja. A válaszokból egyértelműen kitűnik, hogy az emberek tudatában vannak a klímaváltozás okozta lehetséges egészségügyi kockázatokkal. 2016-ban ez az arány 59 százalékos volt, 2022-ben már 73 százalékot tett ki, míg a mostani felmérés során 85 százalék vallotta, hogy a klímaváltozás kihatásai súlyosan károsíthatják az egészséget. Ennek kapcsán a többi között a rendkívüli hőséget, a heves esőzéseket és a szárazságot emelték ki.

„Az emberek nagy fokú környezetvédelmi tudatossággal rendelkeznek” – hangsúlyozta a hivatal elnöke, hozzátéve: ugyanez vonatkozik a problématudatosságra is.

A felmérést is tartalmazó tanulmányt ismertető Dirk Messner szerint erre utalt, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége nagyra értékelte a klímaválság következményeire való válaszként született alkalmazkodási, illetve védekező intézkedéseket.

Az adatok szerint kereken 90 százalékuk tartotta fontosnak a hőség, valamint a heves esőzések okozta áradások elleni intézkedéseket. Több mint kétharmaduk nagyon fontosnak minősítette azt is, hogy a szárazsággal szembeni ellenállás érdekében az erdőket úgynevezett vegyes erdőkké alakítsák át.

A németek nagy többsége pedig harcot sürgetett a műanyag hulladék ellen.

A felmérés adatai szerint 75 százalékuk szerint a politika egyik központi feladata, hogy kevesebb műanyag szennyezze a természetet. A válaszadók 72 százaléka rendkívül fontosnak nevezte meghatározott nyersanyagok és árucikkek újrahasznosítását.

A megkérdezettek egyetértettek a német gazdaság ökológiai átalakításával is. Ugyanakkor a válaszokból kitűnt az is, hogy a gazdasági szerkezetváltás sokakat nyugtalanít. Az adatok szerint a németek jelentős része aggódik amiatt, hogy az ökológiai átalakulás tovább növelheti a szakadékot a gazdagok és a szegények között. Az ökológiai szerkezeti átalakulásnak társadalmilag elfogadható módon kell végbemenni – hangsúlyozta a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×