eur:
381.98
usd:
354.06
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Jevgenyij Prigozsin. Forrás: X / drmini14
Nyitókép: Forrás: X / drmini14

Megtalálhatták Jevgenyij Prigozsin gépének fekete dobozait

Az egyik orosz hírügynökség szűkszavú jelentésben említette meg, hogy rábukkantak a gép repülési adatait rögzíti berendezésekre.

A RIA Novosztyi a repülőgép-katasztrófa körülményeit vizsgáló nyomozó bizottságra hivatkozva azt közölte, hogy " tíz holttestet találtak és fekete dobozokat foglaltak le". A halottakon molekuláris biológiai azonosítást végeznek, hogy kiderítsék a személyazonosságukat.

A feketedoboz az elsősorban repülőgépeken használatos adatrögzítő berendezés köztudatban elterjedt megnevezése. Újabban hajókon és vonatokon is alkalmazzák.

Az eszköz külső anyaga erős, tűzálló és többrétegű azért, hogy igen durva behatásoknak is ellenálljon és megvédje a benne levő berendezéseket. Katasztrófa esetén a rögzített adatok alapján pontosan vizsgálhatók a baleset körülményei és lehetséges okai. A repülőszakmai hivatalos neve FDR azaz Flight Data Recorder (repülési adatrögzítő).

A berendezés folyamatosan rögzíti a pilótafülkében elhangzottakat, valamint számos műszer és érzékelő adatait, például a magasságot, sebességet, a kormánymozdulatokat, a hajtóművek és egyéb rendszerek állapotát.

A gyakorlatban az eszköz sohasem fekete, hanem feltűnő narancssárga vagy piros festést kap azért, hogy könnyebb megtalálhassák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×