eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Megszületett a moszkvai válasz Varsó „barátságtalan” lépésére

Az orosz kormány úgy döntött, hogy bezáratja Lengyelország szmolenszki konzuli képviseletét – írta internetes oldalán pénteken az Interfax orosz hírügynökség.

Az orosz kabinet sajtószolgálata arról számolt be, hogy „kormányrendeletet fogadtak el a Lengyel Köztársaság szmolenszki konzuli képviseletének bezárásáról”.

Oroszország korábban, május 2-án jegyzékben tiltakozott Lengyelország oroszországi ügyvivőjénél amiatt, hogy a varsói hatóságok lefoglalták a varsói orosz középiskola épületét.

Az üggyel kapcsolatos, hogy a lengyel hatóságok április végén erő alkalmazásával kezdték meg az orosz nagykövetség mellett működő középiskola kisajátítását, miután az orosz fél a lengyel felszólításra nem volt hajlandó önként távozni. Aznap estig a dolgozóknak el kellett hagyniuk az épületet, és egy hetet kaptak a berendezési tárgyak elszállítására.

A szmolenszki lengyel képviseletet egy 2011. június 20-i kormányrendelet alapján nyitották meg az orosz–lengyel kapcsolatok fejlesztése és a két ország állampolgárai közötti kapcsolatok bővítése érdekében.

„A Lengyel Köztársaság kormányának barátságtalan, oroszellenes jellegű lépései következtében olyan intézkedések történtek, amelyek célja az orosz diplomáciai ingatlanok jogellenes elkobzása lengyel területen. Oroszország diplomáciai jelenlétét Lengyelországban jelentősen csökkentették” – derült az orosz sajtószolgálat közleményéből.

A dokumentumban hozzátették: „az Orosz Föderáció kormányának megtorló intézkedésként jóváhagyott rendelete lehetővé teszi Oroszország lengyelországi és Lengyelország – oroszországi konzuli intézményei paritásának helyreállítását”.

Lengyelország válaszolni fog, ha Oroszország bezárja diplomáciai képviseleteit

– ezt a lengyel miniszterelnök jelentette ki pénteken, válaszul azokra a hírekre, amelyek szerint Moszkva úgy döntött, bezárja a szmolenszki lengyel konzulátust.

„Rendszeresen kapunk információkat agresszív diplomáciai lépésekről Oroszország részéről” – közölte Mateusz Morawiecki egy sajtótájékoztatón. „Ha végül arra kerülne sor, hogy Oroszország elkezdi felszámolni a hivatalainkat, akkor mi is hasonlóképpen fogunk reagálni” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×