eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Turkey and Sweden flag together realtions textile cloth fabric texture
Nyitókép: Oleksii Liskonih/Getty Images

Csiki Varga Tamás: a Korán-égetés miatt nem lenne szabad veszélybe sodorni Svédország biztonságát

Összetépte, meggyalázta és elégette a Koránt két iraki származású, iszlámellenes tüntető egy stockholmi mecset előtt. Ez nyilvánvalóan provokáció volt, de csak két ember és nem egész Svédország véleménye – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Csiki Varga Tamás szerint attól, hogy egy vagy két egyénnek szélsőséges, torz nézetei vannak, még nem lehet azt általánosítani az egész a svéd társadalomra. Ez tehát nem jelenti azt, hogy Svédország iszlámellenes lenne és ezért nem is lehet erre hivatkozva akadályozni a svéd NATO-csatlakozást.

A szakértő mégis úgy látja, hogy Törökország éppen erre a Korán-égetésre hivatkozva még később fogja ratifikálni Svédország NATO tagságát. Bár – mint mondta – talán Recep Tayyip Erdogan török elnöknek sem érdeke, hogy túlzásba vigye a halogatást.

Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa arról is beszélt, hogy szigorúbban kellene venni Svédországban a vallásellenes uszításokat és fokozni kellene az ellenőrzést mind a fizikális, mind pedig az online térben. Emlékeztetett rá, hogy már korábban is történt hasonló provokáció. Az idén februárban Rasmus Paludan dán–svéd bevándorlásellenes politikus égette el a muszlimok szent könyvét a stockholmi török nagykövetség előtt.

Ankara egyebek között ezért sem hagyta jóvá eddig a svéd NATO-csatlakozást. A svéd rendőrség ezt követően – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – két hasonló akciót is megtiltott, de a szólásszabadsággal érvelő svéd bíróság végül úgy ítélte meg, hogy ezek nem jelentenek nagy veszélyt a közrendre.

Ugyanakkor Csiki Varga Tamás túlzásnak tartja a történtekre adott török választ. Úgy vélte nem lenne szabad ilyen ügyek miatt veszélyeztetni egész Svédország biztonságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×