eur:
386.99
usd:
356.44
bux:
66106.49
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Nyitókép: Unsplash.com

Az elvetetett magzatok adatai helyett az anyák neveit tüntették fel a sírokon

Az olasz adatvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtotta Róma városát és a helyi temetkezési vállalatot, miután a sírokon feltüntették az abortusz útján elvetetett magzatok anyjainak nevét.

A hatósághoz 2020-ban érkezett jelzés, hogy a Prima Porta nevű, legnagyobb római temetőben, a művi vetéléssel elvetetett magzatoknak fenntartott parcellákban, az ott sorakozó fehér kereszteken az anyák neve fel van tüntetve.

Az adatvédelemért felelős ombudsmani hivatal

176 ezer euróra bírságolta Róma városát, és további 239 ezer euróra az önkormányzati tulajdonban levő temetkezési vállalatot (AMA).

Hatósági figyelmeztetésben részesült a római közegészségügyi hivatal.

A hatályos jogszabályok értelmében a huszadik terhességi hét előtt – más okok miatt – elhunyt magzatokat kizárólag szülői kérésre részesítik temetésben. A halva született gyermekek esetében a temetés mindig biztosított a főváros és a temetkezési vállalat részéről. Az abortusszal elvetett magzatok esetében a temetést a közegészségügyi hivatal rendeli el, szülői kérelem nélkül is.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata szerint az abortuszt követően eltemetett magzatok anyjának nevét a közegészségügyi hivatal továbbította a temetkezési vállalatnak, ami azt feltüntette a sírhelyeken álló kereszteken.

A temetkezési vállalat nem vette figyelembe, hogy a síron az elhunyt nevét vagy adatait kell megjelölni.

Az adatvédelmi hatóság az ügyben érdekelt intézmények számára elrendelte az érzékeny személyi adatok védelmének megerősítését annak érdekében, hogy semmilyen módon ne lehessen azonosítani a magzatukról lemondó nőket.

A római főpolgármesteri hivatal az utóbbi három évben leszedette a keresztekről a neveket, és a több száz kereszten jelenleg már csak egy azonosítószám látható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×