eur:
387.79
usd:
369.91
bux:
55936.95
2023. október 3. kedd Helga
III. Károly brit király (b) üdvözli sétájáról visszatérve a rá várakozó helybélieket székelyföldi birtoka előtt Zalánpatakon 2023. június 4-én. Mellette vendéglátója, Kálnoky Tibor (b2).
Nyitókép: MTI/Kátai Edit

Pálinkával búcsúztatták a Székelyföldről hazainduló III. Károlyt

A brit uralkodó Romániából való távozása előtt a szászfehéregyházi házát is meglátogatta. Magyar kísérője szerint "biztonságban és teljes harmóniában telt".

A brit uralkodó Romániából való távozása előtt a szászfehéregyházi házát is meglátogatta, ahol a román sajtó beszámolója szerint több tucat érdeklődő várta. Máramaros megyéből is érkeztek népviseltbe öltözött parasztok a fogadására, tapssal üdvözölték, volt, aki virággal, más korábbi erdélyi látogatásain készült fotóval, pálinkával, helyi sajtokkal ajándékozta meg.

Az uralkodó szászfehéregyházi birtokán a Walesi Herceg Alapítvány működtet inasiskolát kézművesek, egyetemisták, építészek számára.

A Hotnews beszámolója szerint Brassó megyébe érkezése előtt III. Károly a Kovászna megyei Nagybaconban is megállt, ahol egy hagyományos módszereket alkalmazó cserép- és téglagyárat látogatott meg. Az itteni cserepeket egész Európában használják régi házak, templomok és kastélyok tetőzetéhez.

III. Károly szászfehéregyházi fogadásán a magát a romániai romák királyának nevező Dorin Cioaba is részt vett,

aki az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy a romák gondjaira szerette volna ráirányítani a brit uralkodó figyelmét.

A király szászfehéregyházi háza udvarán találkozott a meghívottakkal, majd a falu UNESCO világörökség listás erődtemplomát is meglátogatta, ahol helyi kézművesekkel találkozott.

A királyt romániai magánlátogatásai során kísérő Kálnoky Tibor gróf az uralkodó távozása után a román állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy III. Károly látogatása "biztonságban és teljes harmóniában telt". Elmondta, reméli, hogy a brit uralkodó a jövőben is visszatér Romániába, mégha nem is lesz ideje minden évben tiszteletét tenni.

Hozzátette, megkoronázása után a helyiek ösztönösen tiszteletteljesebbek voltak a rangos látogatóval, de melegen fogadták, ő pedig ugyanolyan emberségesen viszonozta, mint korábban. Az arisztokrata szerint az uralkodóra nagy hatással volt, hogy bár idén jóval többen várták, mégis családiasan fogadták.

A látogatás

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában. A walesi hercegként az országban rendszeres vendégnek számító Károlynak megkoronázott királyként is első útja Romániába vezetett.

Ötnapos magánlátogatásán

elsőként Klaus Iohannis államfőt kereste fel Bukarestben

egy "udvariassági találkozó" erejéig. III. Károly a fogadáson kiemelte, rokoni szálak is fűzik az országhoz: apjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó.

A brit királyi családnak egyébként erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×