eur:
368.25
usd:
344.77
bux:
48155.68
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pexels

Újabb amerikai állam korlátozza az abortuszt

Az embrió hathetes koráig engedélyeznék a terheségmegszakítást Dél-Karolinában. A javaslattal az a gond, hogy sok nő ekkor tudja meg egyáltalán azt, hogy állapotos.

A törvénytervezetet a kormányzó a várakozások szerint aláírja, de támadásokra számíthat a javaslat. Az állam szenátusában ülő republikánus képviselők megszavazták az életbe léptetését, három kivétellel: ők mindannyian a párt női képviselői – írja a BBC.

A "Magzati szívverés és az abortusztól való védelemről szóló törvény" néven ismert javaslat a legtöbb esetben megtiltaná az abortuszt, ha a magzat vagy embrió korai szívműködése már kimutatható – ez általában a terhesség hatodik hete körül következik be. Nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén a 12. hétig engedélyezi a terhességmegszakítást, valamint kivételt tesz az orvosi vészhelyzetek esetén.

Az államban jelenleg a terhesség első 22 hetében engedélyezett az abortusz.

A tervezetet kedden szavazták meg, ezt követően Henry McMaster republikánus kormányzó azt tweetelte, hogy a törvényjavaslat elfogadásával "államunk egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy több ártatlan életet megvédjen".

"Alig várom, hogy a lehető leghamarabb aláírhassam ezt a törvényjavaslatot" – mondta.

A szenátusban a republikánusok többször is megpróbálták elfogadtatni a törvényjavaslatot, de ezt egy öt nőből álló, pártokon felüli csoport, köztük a három republikánus képviselőnő eddig megakadályozta.

"Ami ma történt, az nem az illegális abortuszokat fogja megszüntetni, hanem illegális abortuszokat fog kiváltani" – mondta Sandy Senn republikánus szenátor, a csoport egyik tagja.

Dél-Karolinát eddig az abortuszt kereső déli nők utolsó bástyájának tekintették, de a szigorítások hatására most már szinte csak Virginia államban lehet ilyen beavatkozást végezni.

A múlt héten Észak-Karolinában a republikánus törvényhozók megszavazták a 12. hét utáni abortuszok többségére vonatkozó tilalom fenntartását.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. A vonatkozó közlemény alapján lenne igény a már nem használt bútorok fenntartható kezelésére, ugyanis a tanulmányhoz készült felmérés szerint a megkérdezettek többsége lecserélte valamelyik bútorát az elmúlt évben, és a válaszadók majdnem 8 százaléka a kommunális hulladék mellé tette ki a fölösleges holmit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×