eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Cindy Parks Pixabay

Öt nő állítja, életveszélyes terhesnek lenni Texasban

Életüket veszélyeztető egészségügyi helyzetben is megtagadták tőlük a terhességmegszakítást.

Texas állam tiltja az abortuszt: az azt elvégző orvosok 99 évnyi szabadságvesztésre is ítélhetők, a terhességmegszakítást csak egészségügyi vészhelyzetben engedélyezett elvégezni.

A perirat szerint ez akkora félelemmel tölti el az orvosokat, hogy indokolt esetben is megtagadják a beavatkozás elvégzését, ezért öt nő, akinek esetében állítása szerint indokolt volt az abortusz, mégsem végezték el rajtuk, az államot perli be a terhességmegszakítás tilalma miatt – írja a BBC.

Ken Paxton főállamügyész hivatala a per kapcsán azt közölte, az állam törvényeinek fog érvényt szerezni.

"A főügyész elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen az anyák, a családok és a meg nem született gyermekek védelme érdekében" – áll a közleményben.

A Center for Reproductive Justice öt nő – Ashley Brandt, Lauren Hall, Lauren Miller, Anna Zargarian és Amanda Zurawski – és két szintén felperesként megjelenő egészségügyi szolgáltató nevében nyújtotta be a keresetet. A csoport szerint ez az első alkalom, hogy állapotos nők léptek fel az Egyesült Államokban elfogadott abortuszellenes törvények ellen azóta, hogy a Legfelsőbb Bíróság tavaly megszüntette az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.

"Most már veszélyes terhesnek lenni Texasban"

– mondta Nancy Northup, a központ elnöke.

A felperesek – akik közül ketten jelenleg is állapotosok – korábbi terhességeikkel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg. Mindegyikükkel közölték, hogy magzataik nem fognak életben maradni, de az abortuszt megtagadták tőlük. Ez a nők szerint a szigorítás előtt gyakorlat volt Texasban is ilyen esetekben.

Amanda Zurawski másfél éven át próbát mesterséges megtermékenyítés útján teherbe esni, és épp csak belépett a második trimeszterbe, amikor orvosai közölték vele: idő előtt elkezdett nyílni a méhszája, így el fogja veszíteni magzatát.

"Bár teljesen biztosak lehettünk abban, hogy el fogjuk őt veszíteni, az orvosok addig nem tehettek semmit, amíg van szívhang, és én nem vagyok életveszélyben" – fogalmazott.

Három napon át várakoztak, míg a nőnél szepszis nem alakult ki. Ekkor már a vérmérgezés miatt az orvosok elvégezhették az abortuszt. Zurawski három napot volt intenzíven, és egy hetet kellett kórházban töltenie, egy jövendőbeli terhesség kihordása pedig nehezítetté vált a történtek miatt.

A másik négy, az államot perlő nő más államba utazott, hogy abortuszt hajtsanak végre rajtuk. Közülük kettő magzatánál olyan fejlődési rendellenességet diagnosztizáltak, melynek következtében nem alakult ki a koponyacsont. Lauren Miller úgy fogalmazott: az egészségügyi ellátást nem határozhatja meg az, hogy egy politikus hogyan dönt arról mindenféle orvosi ismeret híján.

A 91 oldalas beadvány azt kéri, tegyék egyértelműbbé a texasi abortuszszabályokat.

A Pew Research Center tavalyi felmérése szerint az amerikaiak 61 százaléka szerint az abortusznak minden vagy a legtöbb esetben legálisnak kellene lennie, bár a közvélemény-kutatás szerint a terhesség előrehaladtával csökkent az eljárás közvélemény általi támogatottsága.

Texas törvényhozása ugyanakkor élen járt az abortuszellenes törvényhozásban, az első állam volt, amely szinte teljes tilalmat vezetett be. Az abortusztabletták használatáról a közeljövőben döntenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×