eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Falfestmény egy lerombolt épületen a Kijev térségében levő Bucsa városában 2023. február 17-én, Oroszország ukrajnai inváziójának idején.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Varsóba menekítik Ukrajna legértékesebb műkincseit

A kijevi Bohdan és Varvara Hanenko Nemzeti Képzőművészeti Múzeum 38 legértékesebb műtárgyát, köztük holland, olasz és spanyol mesterek alkotásait fogják őrizni Varsóban - közölte sajtóértekezletén Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter.

A varsói Királyi Vár múzeumában rendezett sajtóértekezleten Glinski elmondta: a műtárgyakat a kijevi múzeum vezetése kérésére szállították a lengyel fővárosba.

Felidézte: már a harmadik gyűjteményegyüttest szállítottak Lengyelországba Ukrajnából. Glinski szerint a lengyel-ukrán kapcsolatok "hőmérsékletéről" tanúskodik, hogy az ukrajnai intézmények lengyel partnereikre bízzák a műtárgyak őrzését.

Az ukrajnai háború ugyanis kultúráért és identitásért is zajlik, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök nem ismeri el az ukrán önazonosságot, ezért tönkreteszi az ukrajnai kulturális intézményeket - folytatta Glinski. Rámutatott: a háború alatt 1400 ukrán művelődési intézmény szenvedett károkat, egyharmadukat teljesen tönkretették.

Mint elmondta,

tűz alá került a kijevi Hanenko múzeum is, az épület előtt felrobbant lövedék az összes ablakot kiverte.

Glinski megemlítette: miután már várható volt, hogy Ukrajnában ki fog törni a háború, az általa irányított tárca az ukrajnai kultúrát támogató központot hozott létre, amely előkészítette a lengyelországi múzeumokat és múzeumi raktárakat az ukrán gyűjtemények befogadására, és amely most is segíti az ukrán művészeket.

A kijevi múzeum gyűjteményét a 19. és a 20. század fordulóján állította össze Bohdan Hanenko jogász, valamint felesége, Varvara, akik nyugat-európai útjaik során vásárolták a műtárgyakat. A Pietro Perugino 15. századi olasz, Peter Paul Rubens 16-17. századi flamand, valamint Diego Velázquez és Juan de Zurbarán 17. századi spanyol festők képeit is tartalmazó gyűjtemény 1919-ben állami múzeummá vált. A második világháborúban a németek elszállították a gyűjtemény nagy részét, később azonban sikerült visszaszerezni a műkincseket. Jelenleg a kollekció mintegy 25 ezer műtárgyból áll.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×