eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Sharp shards of car glass on the asphalt
Nyitókép: Berezko/Getty Images

Változás a német közlekedési szabályokban: nem lesz bűncselekmény a cserbenhagyás

Akit eddig hároméves börtönnel fenyegetett a törvény, az új tervezet szerint következmények nélkül távozhat a baleset helyszínéről, ha nincs személyi sérülés.

Sajátos, minden bizonnyal nagy visszhangot kiváltó változást tervez a német igazságügyi miniszter a közlekedési balesetek kezelésében: a jövőben nem számítana bűncselekménynek, ha a közlekedési balesetet okozó vagy abban részes személy mindenfajta hatósági ellenőrzés nélkül távozik a helyszínről. Az egyetlen feltétel, hogy a balesetnek ne legyen sérültje.

A tervezet szerint ha csak anyagi kár keletkezik, a feltételezett elkövető "mindössze" közigazgatási szabálysértést követ el.

Az érvényben lévő törvény szerint a közlekedési baleset helyszínének engedély nélküli elhagyását szigorúan, három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetik a német hatóságok.

A Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) hírszolgálat birtokába jutott tervezet szerint Marco Buschmann szabad demokrata igazságügyi miniszter ezen a szabályozáson enyhíteni akar abban az esetben, ha a baleset következtében személyi sérülés nem történik, és csak anyagi kár keletkezik. A változtatás célja a hivatalos megfogalmazás szerint a balesetet okozó személy megkülönböztetés nélküli krimianalizálásának megszüntetése. Eszerint a minisztérium a személyi sérülés nélküli balesetet a jövőben nem tekintené bűncselekménynek.

Ha a baleset következtében csak anyagi kár történik, a helyszín engedély nélküli elhagyása közlekedési szabálysértésnek számítana.

Személyi sérülés esetén ugyanakkor a balesetet okozó vagy abban részes személy nem hagyhatja el a helyszínt, és meg kell várnia a hatósági azonosítást.

Az RND értesülése szerint a miniszter a tervezetet véleményezésre már el is küldte a különböző szakmai szervezeteknek. A minisztérium javaslata az enyhítés "ellensúlyozása" céljából alternatívát is felvet. Így a többi között indítványozza egy későbbi "jelentkezési kötelezettség" bevezetését, adott esetben fotók feltöltését a baleset helyszínéről, illetve a károkról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×