eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Oranienburg, 2015. április 19.Megemlékezők felkeresik az egykori sachsenhauseni náci koncentrációs tábort a németországi Oranienburg közelében 2015. április 19-én, a tábor felszabadításának 70. évfordulóján. (MTI/EPA/Maurizio Gambarini)
Nyitókép: MTI/EPA/Maurizio Gambarini

Elítélték, de a börtön előtt meghalt a koncentrációs tábor 102 éves egykori őre

Josef Schütz a Waffen SS altisztje volt.

Meghalt 102 évesen Josef Schütz, a Waffen SS egykori altisztje, a sachsenhauseni náci koncentrációs tábor őre, akit tavaly júniusban öt évi börtönre ítélt egy német bíróság 3518 rab halálában való bűnrészesség miatt. Az agg férfi azelőtt elhunyt, hogy a bíróság tárgyalta volna az ítélet ellen benyújtott fellebbezését.

A férfi a bíróságon tagadta, hogy a sachsenhauseni tábor őre lett volna, de az eljárásban dokumentumokkal igazolták, hogy 1942 és 1945 között a táborban szolgált, ahol több tízezer rab halt meg az éhség, betegségek, a velük végeztetett kényszermunka, a rajtuk elvégzett orvosi kísérletek és az egyéb rossz bánásmód miatt.

Schützöt egy 2015-ös jogi precedens alapján ítélték el, amely szerint Németországban bűnrészesség miatt felelősségre vonható a koncentrációs táborokban elkövetett gyilkosságokért az, aki segítette egy náci tábor működését.

"Ön tudatában volt annak, hogy rabokat gyilkolnak meg a táborban, jelenlétével segítette ezt. Minden szökni próbálót lelőttek, így minden őr aktívan részt vett ezekben a gyilkosságokban"

- jelentette ki Udo Lechtermann bíró az ítélet felolvasásakor.

Schütz fellebbezett az ítélet ellen, és haláláig nem kezdte meg börtönbüntetését.

(Nyitóképünkön megemlékezők felkeresik az egykori sachsenhauseni náci koncentrációs tábort a németországi Oranienburg közelében 2015. április 19-én, a tábor felszabadításának 70. évfordulóján.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×