eur:
392.95
usd:
362.2
bux:
65824.35
2024. február 29. csütörtök Elemér
Family eating Iftar and enjoying breaking of fasting
Nyitókép: Getty Images/ Jasmin Merdan

Bolek Zoltán: a ramadán lényege, hogy az emberek megtapasztalják, mit jelent az éhezés

Szerdától, az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Pirkadattól napnyugtáig azonban nemcsak az evéstől, ivástól kell tartózkodniuk, hanem kerülniük kell a dühöt, az irigységet és a pletykát is.

"A ramadán az iszlám öt pilléréből az egyik. Az első a tanúságtétel, a második a napi ötszöri ima, a harmadik a ramadán, a negyedik a szegényadó, az ötödik pedig hogy aki teheti, az menjen el Mekkába" – sorolta Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

A ramadán azt jelenti, hogy pirkadattól napnyugtáig tilos az evés, az ivás, a dohányzás és a házasélet. Felmentést kapnak a gyógyszert szedő betegek, az idősek, akik nem bírják a böjtöt, a szoptatós vagy terhes anyák, a gyerekek és az utazók. Van, akinek a böjtöt be kell pótolni, például ha az utazó hazaérkezik, akkor a pótlást abban az évben bármelyik napon megteheti.

Bolek Zoltán szerint nyáron Magyarországon a böjt sokkal nehezebb, mint télen, hiszen a 8-10 óra világosságot ki lehet bírni étlen-szomjan. A közösség vezetője nem tudja, hányan tartják a böjtöt Magyarországon. Ő maga jó pár éve nem tud böjtölni, mert egy korábbi sztrók miatt naponta gyógyszert kell beszednie, de az ismerősei közül az egészségesek mind böjtölnek. A reggeli ima előtt korábban felkelnek, könnyű ételeket esznek, sok folyadékot vesznek magukhoz.

Az utóbbi pár száz évben vált divattá, hogy este nagy vacsorát tartanak, főleg az arab országokban, ahol sok a gazdag ember. Van, amikor egy egész utca együtt töri meg a böjtöt, ha sok muszlim él együtt. Nyugat-Európában, Párizsban, Londonban

bizonyos negyedekben asztalokat állítanak fel, vagy leterítenek valamit a földre, és egy gazdag ember finanszírozza a vacsorát.

Fontos tehát a szolidaritás is, hiszen a böjt lényege az is, hogy az emberek megtapasztalják, mit jelent az éhezés. Szegényebb országokban, például Bangladesben, Pakisztánban, Indiában vagy Fekete-Afrikában kevesebb jut az asztalra, vagy néha semmi sem. "Nem tudok böjtölni, ezért nekem harminc napon keresztül egy szegény embert etetnem kell" – mondta Bolek Zoltán.

Szarajevóban ágyúlövés jelzi a böjt végét, de Törökországban egyes helyeken dobbal jelzik az elejét és a végét. "Van egy feelingje. Azt szoktam mondani, hogy a muszlimoknak van egy harmincnapos karácsonyuk: a nagy vacsorák. A ramadán végén van egy háromnapos ünnep, amikor ajándékoznak főleg a gyerekeknek édességet, játékokat. Barátok, szomszédok is megajándékozzák egymást függetlenül attól, hogy milyen vallású a szomszéd"– tette hozzá Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Egyelőre nem hivatalos jelentések szerint az orosz haderő tovább tudott menni Avgyijivkától nyugatra: egy nap alatt három kisebb faluba is betörtek. Közben ukrán jelentések szerint ellentámadás volt Krasznohorivkánál, sikerült az oroszokat teljesen kitolni a településről. Közben komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy az orosz haderő Moldovában készül katonai akcióra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×