eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Már ki lehet jelenteni, mi okozta a litvániai gázvezeték-robbanást

Lezárult a vizsgálat, jelentést tett a gázszolgáltató.

A Litvánia északi részén, Pasvalys városa közelében pénteken történt gázvezeték-robbanást nagy valószínűséggel műszaki probléma okozta - közölte szombaton a litván gázszolgáltató.

"Az első vizsgálat azt mutatja, hogy valószínűleg egy hibás hegesztési varrat miatt történt a robbanás" - mondta Nemunas Biknius, az Amber Grid gázszolgáltató vállalat ügyvezető igazgatója a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva. Közlése szerint a gázvezeték több mint 40 éve készült, és rendszeresen karbantartották.

A robbanás nyomán tűz keletkezett a vezetéken, amely a fő összeköttetés Litvánia és Lettország között. A közösségi hálózatokra feltett fotók és videók tanúsága szerint hatalmas lángok csaptak fel, amelyek a litván rádió jelentése szerint az 50 métert is elérték, és több kilométeres távolságból is láthatók voltak.

A balesetnek litván médiajelentések szerint nem volt sérültje, de egy közeli falu lakóit elővigyázatosságból néhány órára kiköltöztették.

Az Amber Grid adatai szerint a sérült vezetéken átmenetileg leállt a gázszállítás Észak-Litvánia és Lettország felé is.

A detonáció nem okozott kárt a sérült gázvezetékkel párhuzamosan futó másik vezetékben, amely szintén Észak-Litvániába és Lettországba szállít gázt.

Raimonds Cudars lett energiaügyi miniszter a rádióban azt mondta, hogy eddig nem volt gond a lettországi gázszolgáltatással.

A litván szolgáltató szerint a javítási munkálatok egy-két hetet fognak igénybe venni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×