eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Ukrán rakéta becsapódása: a fehéroroszok rendkívül komolynak ítélik az incidenst

A minszki védelmi minisztérium tiltakozó jegyzéket készít. Ukrajna szerint Oroszország szándékosan úgy lő ki rakétákat, hogy Fehéroroszország fölött kelljen elfogni őket.

A fehérorosz légvédelem csütörtökön helyi idő szerint 10 óra tájban lelőtt egy SZ-300-as ukrán légvédelmi rakétát. Mint az Infostart is megírta, az eset Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél történt, és a rakéta darabjait egy szántóföldön találták meg. Az eseményről tájékoztatták Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt.

Oleh Konovalov, Breszt megye katonai biztosa a BelTA által a közösségi médiában közzétett videón nem tulajdonított nagy jelentőséget az incidensnek, mondván, hogy "a helyieknek egyáltalán nincs mitől tartaniuk. Sajnos, hasonló dolgok megtörténnek".

Konovalov a novemberi esethez hasonlította az incidenst, amikor az ukrán légvédelmi erők által kilőtt egyik SZ-300 típusú rakéta a NATO-tagállam Lengyelország területén csapódott be, de a konfliktus kiszélesedésével kapcsolatos aggodalmakat gyorsan sikerült szétoszlatni.

Az ukrán nagykövetet mindazonáltal bekérették a külügyminisztériumba, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtsanak át neki. "A fehérorosz fél rendkívül komolynak ítéli meg az incidenst" - közölte Anatolij Hlaz külügyi szóvivő. "Kértük, hogy az ukrán fél folytasson vizsgálatot (.), vonja felelősségre az elkövetőket, és hozzon átfogó intézkedéseket a hasonló incidensek megismétlődésének megakadályozására".

Egy ukrán katonai szóvivő elismerte, hogy a rakéta ukrán volt, de hozzátette, hogy az incidensben "nincs semmi különös, légvédelmi akció következménye", "olyasmi, ami nem egyszer történik meg".

Kijev csütörtökön késő este jelezte: nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Fehéroroszországot be akarják vonni a háborúba. "Az ukrán fél nem zár ki egy szándékos provokációt a terrorista orosz állam részéről, amely

úgy állapította meg robotrepülőgépei röppályáját, hogy a fehérorosz terület feletti légtérben kelljen elfogni őket"

- olvasható a védelmi minisztérium közleményében. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kész részt venni az incidens körülményeinek "objektív" kivizsgálásában.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×