eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Adelaide, 2017. szeptember 29.Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC) az ausztráliai Adelaide-ben 2017. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Morgan Sette)
Nyitókép: MORGAN SETTE

Ennyire szólásszabadság-párti Elon Musk, ha a tettekre kerül sor

A Twitter csütörtökön felfüggesztette több ismert újságíró fiókját, akik nemrég Elon Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak. Az EU szankciókat helyezett kilátásba.

Magyarázatot várnak Elon Musktól, a Twitter új tulajdonosától azok az újságírók, akiknek fiókját helyi idő szerint csütörtökön felfüggesztette a közösségi oldal; a dél-afrikai származású milliárdos szerint az oldal közösségi alapelvei mindenkire, így az újságírókra is vonatkoznak.

A Twitter csütörtökön felfüggesztette több ismert újságíró fiókját, akik nemrég Elon Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak. Musk szerint ez a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött.

A felfüggesztésekről szóló egyik tweetre reagálva Musk kifejtette, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak az újságírókra is, mint mindenki másra, utalva ezzel a személyes adatok megosztását tiltó Twitter-szabályokra.

Az újságírók felfüggesztésének előzményeként a közösségi oldal szerdán függesztette fel az "elonjet"nevű fiókot, amely a milliárdos magánrepülőgépét követte valós időben nyilvánosan elérhető adatok alapján.

Musk korábban jogi lépésekkel is megfenyegette a fiók üzemeltetőjét, miután az "elonjet" tweetjei alapján a fiát egy "őrült zaklató" követte.

"Egész nap kritizálni engem teljesen rendben van, de a valós idejű tartózkodási helyem megosztása és a családom veszélyeztetése nem"

- osztotta meg Musk csütörtökön. A tweetben az állt, hogy fiókot hétnapos felfüggesztéssel sújtják. Később pedig szavazást indított arról, hogy a felhasználók szerint mikor kellene visszaengedni a közösségi oldalra a letiltott fiókokat.

A szavazáson végül az "azonnal" opció győzött 43 százalékkal, ami után Musk újabb szavazást indított, mondván "túl sok" lehetőséget adott meg.

A felfüggesztett fiókok között van a The Washington Post riporterének, Drew Harwellnek a fiókja is. Sally Buzbee, a lap vezető szerkesztője szerint Harwell fiókjának felfüggesztése hitelteleníti Musk állítását, miszerint a Twittert a szólásszabadságnak szentelt platformként akarja működtetni.

Harwell mellett felfüggesztették még a CNN riportere, Donie O'Sullivan és Matt Binder, a Mashable portál újságírója, valamint Aaron Rupar független újságíró fiókját is.

A The New York Times szóvivője megkérdőjelezhetőnek és szerencsétlennek nevezte a fiókok felfüggesztését. "Reméljük, hogy az összes újságíró fiókját visszaállítják, és a Twitter kielégítő magyarázatot ad az intézkedésre" - fogalmazott a szóvivő.

A CNN is azt közölte, hogy magyarázatért fordult a közösségi oldalhoz, valamint, hogy a válasz alapján újra fogja értékelni kapcsolatait a Twitterrel.

A német külügyminisztérium pénteken úgy reagált, hogy az újságírók fiókjainak felfüggesztése elfogadhatatlan.

"A sajtószabadságot nem lehet szeszélyből ki- és bekapcsolni"

- fogalmazott a német külügyminisztérium hivatalos Twitter-oldalán.

Wolfgang Büchner kormányszóvivő-helyettes egy másik tweetben azt írta, "az újságírók fiókjának önkényes zárolása elfogadhatatlan. "Ha ez így folytatódik, elhagyom ezt a közösségi oldalt" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×