eur:
392.07
usd:
360.21
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Kolumbiai asszony a rabszolgaság eltörlésének évfordulója alkalmából tartott afro-kolumbiai  kultúra napján Caliban 2019. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.

Az USA bocsánatot kért a rabszolgaságért és hatalmas befektetéseket ígért Afrikának

Az amerikai kormány 55 milliárd dollár (mintegy 22 ezer milliárd forint) befektetést tervez végrehajtani Afrikában a következő három évben.

Ezt az Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó után jelentették be Washingtonban. Az éves csúcstalálkozón született megállapodások végrehajtására különleges elnöki megbízottat is kineveznek.

A megállapodások között szerepel egy 21 milliárd dolláros hitelcsomag az afrikai országok gazdasági kilábalásának és ellenállóképességének erősítésére. Ezt a Nemzetközi Valutaalapon keresztül teszi elérhetővé az Egyesült Államok az alacsony és közepes jövedelmű országok számára.

Az afrikai egészségügyi dolgozók helyzetét hivatott javítani egy összesen 4 milliárd dolláros befektetési csomag,

amelyet 2022 és 2024 között hajtana végre az amerikai kormányzat kongresszusi felhatalmazással.

A csúcstalálkozón bejelentették, hogy élelmiszerbiztonsági stratégiai partnerséget létesítenek az Egyesült Államok és az Afrikai Unió között, amely az élelmiszerellátás stabilitását és a piacok diverzifikációját javítaná. Emellett Joe Biden elnök közölte, hogy

az Egyesült Államok újabb, kétmilliárd dolláros humanitárius vészhelyzeti segélyt nyújt Afrikának.

Külön találkozón tárgyaltak az afrikai demokratikus politikai átmenet támogatásáról, amelyre az Egyesült Államok a következő 3 évben 75 millió dollárt szánna. A keretből kormányzatok, valamint helyi civilszervezetek részesülhetnek annak érdekében, hogy

"megakadályozzák a demokráciák visszacsúszását a tekintélyelvűségbe".

Joe Biden a csúcstalálkozó keretében tartott beszédében szerdán bocsánatot kért az afrikai országok vezetőitől a rabszolgaság egykori intézménye miatt. Úgy fogalmazott, hogy az az időszak, férfiak, nők és gyerekek elrablása és az Egyesült Államokba szállítása "Amerika eredendő bűne" volt.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×