eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Kolumbiai asszony a rabszolgaság eltörlésének évfordulója alkalmából tartott afro-kolumbiai  kultúra napján Caliban 2019. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.

Az USA bocsánatot kért a rabszolgaságért és hatalmas befektetéseket ígért Afrikának

Az amerikai kormány 55 milliárd dollár (mintegy 22 ezer milliárd forint) befektetést tervez végrehajtani Afrikában a következő három évben.

Ezt az Egyesült Államok-Afrika csúcstalálkozó után jelentették be Washingtonban. Az éves csúcstalálkozón született megállapodások végrehajtására különleges elnöki megbízottat is kineveznek.

A megállapodások között szerepel egy 21 milliárd dolláros hitelcsomag az afrikai országok gazdasági kilábalásának és ellenállóképességének erősítésére. Ezt a Nemzetközi Valutaalapon keresztül teszi elérhetővé az Egyesült Államok az alacsony és közepes jövedelmű országok számára.

Az afrikai egészségügyi dolgozók helyzetét hivatott javítani egy összesen 4 milliárd dolláros befektetési csomag,

amelyet 2022 és 2024 között hajtana végre az amerikai kormányzat kongresszusi felhatalmazással.

A csúcstalálkozón bejelentették, hogy élelmiszerbiztonsági stratégiai partnerséget létesítenek az Egyesült Államok és az Afrikai Unió között, amely az élelmiszerellátás stabilitását és a piacok diverzifikációját javítaná. Emellett Joe Biden elnök közölte, hogy

az Egyesült Államok újabb, kétmilliárd dolláros humanitárius vészhelyzeti segélyt nyújt Afrikának.

Külön találkozón tárgyaltak az afrikai demokratikus politikai átmenet támogatásáról, amelyre az Egyesült Államok a következő 3 évben 75 millió dollárt szánna. A keretből kormányzatok, valamint helyi civilszervezetek részesülhetnek annak érdekében, hogy

"megakadályozzák a demokráciák visszacsúszását a tekintélyelvűségbe".

Joe Biden a csúcstalálkozó keretében tartott beszédében szerdán bocsánatot kért az afrikai országok vezetőitől a rabszolgaság egykori intézménye miatt. Úgy fogalmazott, hogy az az időszak, férfiak, nők és gyerekek elrablása és az Egyesült Államokba szállítása "Amerika eredendő bűne" volt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×