eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Sorra kiestek a gázszolgáltatók, a Naftogaz nem győzi ellátni igényeket Ukrajnában

Ezért külföldi segítségre van szüksége az országnak és hatalmas mennyiségű pénzügyi segítségre.

Az orosz invázió tizedik hónapjában Ukrajnának az áramtermelés biztosításához további 3 milliárd köbméter gázra van szüksége, amihez 4 milliárd dollárt meghaladó összegre van szükség.

Olekszij Csernisov, a Naftogaz igazgatótanácsának elnöke kijelentette, hogy Ukrajnának ehhez elengedhetetlen a külföldi partnerek segítsége. Ennek érdekében Csernisov a G7 nagyköveteivel és az EU ukrajnai küldöttségével találkozott, ahol megvitatta a Naftogaz és a külföldi partnerek lépéseinek összehangolását a jelenlegi helyzettel és az ukrán olaj- és gázszektor igényeivel kapcsolatban - tudósított a kiszo.net.

Május 1. óta Ukrajnában csaknem 10 millió háztartást helyeztek át a Naftogaz szolgáltatóhoz, mivel a helyi gáztársaságok nem tudták ellátni feladataikat.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×