eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma
Belgrád, 2022. november 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Aleksandar Vucic szerb elnök (k) és Karl Nehammer osztrák kancellár a második magyar-osztrák-szerb háromoldalú csúcstalálkozón Belgrádban 2022. november 16-án. Az első csúcstalálkozó október 3-án zajlott Budapesten, a megbeszélések központi témája az illegális migráció elleni közös küzdelem volt.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: ez a baj hosszabb ideig velünk él majd

Szerb-osztrák-magyar csúcsszintű egyeztetés volt Belgrádban szerda délután.

Magyarország továbbra is sürgeti, hogy az Európai Unió minél hamarabb tegye lehetővé Szerbia teljes jogú tagságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban. A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: Szerbia európai uniós tagsága az európai érdek és sokkal könnyebben tudnának védekezni a migrációval szemben, ha Szerbia is az Európai Unión belül lenne már.

De addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja - mondta.

Orbán Viktor szerint

"ez a baj, amit migrációnak nevezünk, ez hosszabb ideig velünk él majd",

ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, Brüsszel ebből mindösszesen 1,2 százalékot térített meg, tehát "jól látszik, hogy csak saját magunkra számíthatunk".

A keddi lengyelországi rakétabecsapódással kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: lengyel állampolgárok haltak meg, "és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk".

Úgy vélte, "veszélyben vagyunk gazdasági értelemben, de fizikai értelemben is". Az, hogy Lengyelország a saját területén vesztett el életeket, jól mutatja, hogy "ha szomszédodban háború van, te sem vagy biztonságban" - fogalmazott. Az pedig, hogy kedden (átmenetileg) megszűnt az olajellátás keleti irányból Magyarország felé, jól mutatja, hogy a gazdaság is veszélyben van.

Hangsúlyozta: "ha veszélyben vagy te magad, az állampolgáraid és a gazdaságod, akkor egyetlen dologra kell törekedni, hogy ezt a veszélyt elhárítsd". Ezt egyetlen módon lehet megtenni, tűzszünettel; "békét akarunk és tűzszünetet" - jelentette ki Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×