eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Megszólalt a lengyelországi rakétabecsapódás egyik áldozatának özvegye

Nehéz leírni, mit érzek most – mondta az asszony, akinek a férje a przewodówi gabonaszárítóban vesztette életét.

Az ukrán határ közelében fekvő lengyel Przewodów (Lubelskie) faluban két ember halt meg a kedd délutáni rakétabecsapódáskor. Félelem és pánik lett úrrá a kis település lakóin, a rakétarobbanás olyan nagy erejű volt, hogy több kilométerre lévő falvak lakói is hallották.

Az egyik áldozat felesége a település iskolájában dolgozik, amely körülbelül 400 méterre található a tragédia helyszínétől. A nő nem tudott sokat mondani, de hangsúlyozni akarta, hogy erősnek kell lennie – a gyermekei miatt.

„Nehéz leírni, hogy mit érzek most” – idézte a Blikk a lengyel a WP-nek adott interjúja alapján. Arra a kérdésre, hogy kapott-e pszichológiai támogatást, igennel válaszolt. A második nő, akinek a férjét megölték, a közeljövőben nem fog munkába járni – tudta meg a stáb. Úgy tudni, hogy 15 ember dolgozott azon a gabonaszárító farmon, ahova a rakéta esett.

Különösen veszélyes volt a helyzet, mert az incidens helyszínétől néhány száz méterre található az általános iskola, ahol a becsapódás előtti pillanatokban fejeződött be tanítás.

„Hazafelé tartottam a munkából egy barátommal. Éppen befordultunk az utcába – mivel egy háztömbben lakunk –, amikor egy csattanást hallottam. Összefont karokkal azt mondtam: Istenem, mi történt. A légnyomástól kiment a lábunk alól a talaj, mindenki jobbra-balra »repült«. Azt hittük, felrobbant egy gázpalack, nagy volt a füst. Senki sem tudott semmit. Nagyon stresszes lettem, gyorsan hazaszaladtam. Később a szomszédom azt mondta: Te, a Jozia férje meghalt. Azonnal kitört belőlem a zokogás” – mondta az iskola egyik alkalmazottja.

„A tanítást azonnal befejeztük, és pszichológiai támogatást kapnak az iskolában azok, akik ezt igénylik” – mondta a 71 diákot, köztük 15 óvodást számon tartó przewodówi általános iskola igazgatónője, Ewa Byra, ám még nem tudta megbecsülni, hány diák fog megjelenni a tanórákon.

Nem sokkal később Grzegorz Drewnik, Dolhobyczów önkormányzatának vezetője jelentette be, hogy döntés született a przewodówi iskola bezárásáról és a tanítás szüneteltetéséről. Mint elmondta, egész hétre tervezik a segítő foglalkozások megtartását a tanárokkal, az iskolai tanácsadóval és a pszichológiai-oktatási tanácsadó központ pszichológusaival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×