eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
MTI/EPA/Tolga Akmen
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Lemondott az agresszivitással vádolt brit miniszter

Sir Gavin Williamson, a brit kormány tárca nélküli kabinetminisztere ellen hosszabb ideje komoly panaszok merültek fel kollégáival szembeni agresszív viselkedésmódja miatt.

Williamson – akinek elsődleges feladata eddigi tisztségében a kormány munkájának általános szervezése és támogatása volt – az első magas rangú kabinettag, aki Rishi Sunak miniszterelnök október végén megalakult kormányából távozik.

Lemondásáról szóló kedd esti bejelentésének előzményeként a brit sajtó egybehangzó és nem cáfolt értesüléseket közölt arról, hogy Williamson korábbi beosztásaiban agresszív, mélyen sértő módon viselkedett és kommunikált kabinetbeli kollégáival, akiknek – köztük kolléganőknek – nem egyszer durva trágárságokkal tűzdelt írásos üzeneteket is küldött.

Egy névtelenül nyilatkozó volt kabinettag elmondása szerint Williamson egy ízben azt tanácsolta neki, vágja el a saját torkát, nem sokkal korábban pedig azt, hogy ugorjon ki az ablakon. Lemondását bejelentő, kedd éjjel Rishi Sunaknak írt levelében Williamson annyit elismert, hogy egy volt kollégának sértő SMS-eket küldött, és ezért elnézést kért.

Visszautasította a személyét ért "minősítéseket", de közölte, hogy mivel az ellene felhozott panaszok elvonják a figyelmet "a kormány által a brit nép érdekében végzett jó munkáról", lemond kormányzati tisztségéről.

Gavin Williamson nem először távozik a kormányból botrányos körülmények között.

Williamsont 2019 májusában Theresa May akkori konzervatív párti miniszterelnök menesztette a védelmi miniszteri tisztségből, miután kiszivárgott a nemzetbiztonsági tanács döntése, amely szerint a Huawei kínai távközlési óriáscég a brit 5G hálózat "nem központi" infrastrukturális elemeinek beszállítójaként "korlátozott" szerephez juthat a program fejlesztésében.

Williamson annak idején határozottan cáfolta, hogy ő szivárogtatta volna ki a Huawei ügyében hozott döntést.

Theresa May utódja, Boris Johnson az oktatási tárca élére nevezte ki Gavin Williamsont, ám két év után ebből a tisztségből is menesztette egy kormányátalakítás során.

Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnököt bírálatok érték, amiért Williamsont visszavette a kabinetbe, mivel már a mostani kormány megalakulása idején is ismertek voltak a politikussal szemben megfogalmazott panaszok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 21:55
×
×
×
×