eur:
388.59
usd:
360.64
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az Ukrajnát ért orosz támadás elől Lengyelországba menekülő emberek szemetet szednek egy gdanski parkban 2022. április 9-én. A menekültek így segítik a lengyel városokat viszonzásul az Ukrajnának és az onnan érkező menekülteknek nyújtott támogatásért.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Adam Waroawa

Négymillió gyermeket taszít szegénységbe az ukrán háború

Az UNICEF jelentése szerint kelet-európai és orosz gyerekek millióinak lesz osztályrésze a nyomor a háború és az abból fakadó infláció miatt. A gyermekszegénység következményei pedig túlmutatnak a családok pénzügyi nehézségein.

A gyerekeknek kell viselnie a háború okozta gazdasági terhek egy részét: négymillió gyermeket taszított eddig szegénységbe az ukrajnai háború és az azt követő megélhetési nehézségek sorozata, írja az UNICEF jelentése.

A szegénységben élő gyermekek száma 2021-hez képest 19 százalékos emelkedést mutat a jelentés szerint, mely azt is aláhúzza, hogy a gyerekek a társadalom 25 százalékát alkotják. Ugyanakkor az idei évben elszegényedett 10,6 millió főből már mintegy 40 százalék a gyerek - írja a Euronews.

Az elszegényedett orosz gyermekek száma nőtt leginkább

A 22 országot vizsgáló jelentés szerint Oroszország - ahol

2,8 millióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma

- az UNICEF által mért teljes növekedés csaknem háromnegyedét teszi ki, ami a jelentés szerint az ország nagy népességével és a gazdaságot ért becsült károkkal magyarázható.

"Az ukrajnai konfliktus következményei rendkívül fontosak Oroszországban, mert a háború miatt romlik a hozzáférés bizonyos alapvető termékekhez, az üzemanyaghoz vagy egyszerűen csak az infláció miatt a megfelelő termékekhez a vásárlóerő csökkenése miatt" - mondta az AFP-nek Adeline Hazan, az UNICEF franciaországi elnöke.

Ukrajnában is százezrek élete lett nagyon nehéz

Ukrajnában félmillióval több gyermek él szegénységben, mint 2021-ben, ezzel a második helyen áll, őket pedig Románia követi 110 ezerrel több szegénységben élő gyermekkel.

"Az UNICEF megkongatja a vészharangot a háború következményei miatt, és felszólítja a kormányokat, hogy nyújtsanak rendkívül erős támogatást a szociális védelemhez, valamint hajtsanak végre készpénzes segélyprogramokat a legkiszolgáltatottabb gyermekes családok számára" - mondta Hazan.

4500-zal több csecsemőhalálozáshoz vezethet a folyamat

A gyermekszegénység következményei túlmutatnak a családok pénzügyi nehézségein: minél szegényebb egy család, annál nagyobb arányban költi jövedelmét olyan alapvető szükségletekre, mint az élelmiszer és a tüzelőanyag. Amikor ezek költségei az egekbe szöknek, csökken az egyéb szükségletekre, például az egészségügyre és az oktatásra fordítható pénz.

Ennek eredményeképpen a legszegényebb gyermekek kisebb valószínűséggel jutnak hozzá alapvető szolgáltatásokhoz, és kiszolgáltatottabbak az erőszaknak, a kizsákmányolásnak és a bántalmazásnak

- állítja az UNICEF.

A gyermekszegénység növekedése Kelet-Európában és Közép-Ázsiában azt eredményezheti, hogy 2022-ben 4500-zal több gyermek hal meg az első születésnapja előtt, mint egy évvel ezelőtt, és 117 ezerrel több gyermek marad ki az iskolából.

Az ukrajnai háború egyes vonatkozásairól, a szankciók hatásairól az InfoRádió Aréna című műsorában Deák András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa beszélt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×