eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeiről 2022. május 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Fogolycsere: száz ukrán katonanő szabadult ki

Meglehetősen feszült légkörben zajlott a fogolycsere.

Újabb fogolycserét hajtott végre az ukrán és az orosz oldal, ezúttal 108 ukrán nő szabadult ki orosz fogságból – jelentette be hétfőn Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"Ez az első, hogy kizárólag nőket hoztunk ki. A fogságban anyák és lányok voltak, akiket rokonaik várnak haza" - emelte ki Jermak.

Közlése szerint a kiszabadított nők közül 37-en a mariupoli Azovsztal üzemben estek fogságba, 11 közöttük tiszti rangot visel.

  • "35-en az ukrán fegyveres erőknél,
  • 32-en a haditengerészetnél,
  • 12-en területvédelmi egységeknél,
  • nyolcan a nemzeti gárdánál - közülük ketten az Azov ezrednél -,
  • öten a védelmi minisztérium alá tartozó Állami Különleges Közlekedési Szolgálatnál és
  • négyen a határőrségnél teljesítettek szolgálatot, további
  • 12 nő pedig civil"

– sorolta Jermak. Hangsúlyozta, hogy a kiszabadítottak között vannak, akiket a Donyec-medencei önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságokban" börtönöztek be jogtalanul és még az Ukrajna elleni februári orosz invázió előtt fogták el őket.

Jermak elárulta, hogy a fogolycsere meglehetősen feszült légkörben zajlott.

A kiszabadítottak valamennyien orvosi vizsgálatokon, majd rehabilitációs kezeléseken fognak átesni – tette hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

(Nyitóképünkön a Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeiről 2022. május 12-én.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×