eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Nio kínai járműgyártó beruházásának bejelentésén a minisztériumban 2022. július 29-én. Biatorbágyon, a cég első európai üzemében automata akkumulátorcsomag-csereállomásokat fognak előállítani. A mintegy 5,5 milliárd forint értékű projekthez a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ad, így segítve több száz új munkahely létrehozását.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter Berlinben: jelentős szerepet játszanak Paks bővítésében nyugati vállalatok

Az új reaktorblokk irányítástechnikáját egy német-francia konzorcium fogja szállítani, alapvetően a Siemens dominanciájával.

Magyarország és Németország együttműködése rendkívül fontos hazánk jövőbeli energiabiztonsága szempontjából, a paksi atomerőmű bővítésében több német vállalat is jelentős szerepet fog játszani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben.

Közben Orbán Viktor miniszterlenök arról számolt be Facebook-oldalán, hogy elkezdődött a német-magyar csúcstalálkozó:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető mindenekelőtt a magyar–német gazdasági együttműködést méltatta, s rámutatott, hogy ezt csak tovább erősítették az elmúlt évek nehézségei, amikor a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt.

"Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindkét gazdaság viszonylag jó erőben vészelje át a világjárvány utáni helyzetet és most is komoly ellenálló képességet tudjon mutatni a háború okozta nehézségek miatt" – szögezte le.

Szijjártó Péter kritikus kérdésnek nevezte az energiaellátás biztonságát, kiemelve, hogy Magyarország esetében ezt a paksi bővítés fogja hosszú távon biztosítani, márpedig ebben jelentős német szerep várható.

Mint közölte,

a mostani kapacitást több mint megduplázó új reaktorblokkok irányítástechnikáját egy német-francia konzorcium fogja szállítani, alapvetően a Siemens dominanciájával.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy az Európai Unió legújabb szankciói sem vonatkoznak a nukleáris fejlesztésekre, építkezésekre, így az érintett vállalatok részt tudnak venni a paksi bővítésben.

A miniszter végül a hétfői berlini tárgyalásokról szólva aláhúzta: a legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy mielőbb legyen béke Ukrajnában, a háború Magyarország szomszédságában zajlik, így következményei itt különösen súlyosak, legyen szó a gazdaságról, az energiabiztonságról vagy a menekülthullámról.

"Meg kell állítani a háborút, minél előbb béke kell, különben nagyon nagy baj is lehet ebből, és azt hiszem, hogy ezt egyikünk sem akarhatja" – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×