eur:
394.44
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Politikai Közösség első, prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Prágai EU-csúcs - 44 ország jelent meg Európából, "ami jelzés"

A 44 európai ország politikai vezetői Prágában kinyilvánították egységüket az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban.

Az európai vezetők első tanácskozására az Európai Politikai Közösség (EPC) keretében a kontinens számára kritikus pillanatban került sor - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a tárgyalásokat követő csütörtök késő esti sajtótájékoztatón a Hradzsinban.

"Oroszország Ukrajna elleni támadása ugyanis Európa stabilitását és biztonságát veszélyezteti" - szögezte le a cseh kormányfő.

Petr Fiala sikeresnek és hasznosnak minősítette a prágai találkozót.

"Ez a platform lehetőséget adott a kötetlen véleménycserére fontos kérdésekben, ennek bizonyítéka 44 ország vezetőinek jelenléte és az, hogy megegyeztünk a folytatásban" - hangsúlyozta Petr Fiala.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint

az EPC nem akar új európai szervezetté válni,

s nem célja helyettesíteni a már létező együttműködési formákat.

"Közös célunk Európa biztonságának, stabilitásának és jólétének a megerősítése" - mondta Petr Fiala. Egyetértettünk abban - fejtette ki a cseh kormányfő - hogy a politikusoknak dolgozniuk kell a további kezdeményezések és elképzelések megvalósításán is.

A miniszterelnök-házigazda közölte, hogy az EPC következő ülésére Chisinauban, Moldova fővárosában kerül sor, majd Spanyolország és Nagy-Britannia lesz a házigazda. Fiala köszönetet mondott a francia államfőnek, hogy kezdeményezte az EPC létrehozását.

Emmanuel Macron francia elnök újságírók előtt hangsúlyozta: az általa kezdeményezett informális platform célja, hogy az Európai Uniónál szélesebb körben, rugalmasan nyújtson lehetőséget időszerű, többeket érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatásához. "Régi elképzelésről van szó, amely most megvalósult" - jegyezte meg.

A francia államfő fontosnak minősítette, hogy a 44 európai ország politikai vezetői Prágában kinyilvánították egységüket az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban.

"Mindnyájan elítéltük Oroszországot és kiállítunk Ukrajna mellett"

- mutatott rá Macron.

A prágai tanácskozáson az EU 27 tagállamán kívül 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői vettek részt.

A csúcstalálkozókra azért kerül sor Prágában, mert ebben a félévben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×