eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszéde közben Kijevben 2022. április 2-án hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Volodimir Zelenszkij Ukranja végső céljáról beszélt

Ukrajna nem hagyja abba a harcot, amíg vissza nem szerzi az Oroszország által elfoglalt területeit - hangoztatta Volodimir Zelenszkij vasárnap, szokásos esti beszédében.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: "Egyeseknek talán úgy tűnik, hogy a győzelmek sorozata után most egyfajta szünet lesz. De nem lesz nyugalom. Készülünk a következő sorozatra ... Mert Ukrajnának szabadnak kell lennie. Az egésznek" - tette hozzá.

Az Ukrán Fegyveres Erők a Telegram közösségi oldalon azt írták vasárnap késő este, hogy csapataik átkeltek az Oszkil folyón, ellenőrzésük alá vonták a folyó keleti partját, és a Donyec-medencében állomásozó orosz erőket fenyegetik.

Az átkelés az Oszkilon újabb fontos mérföldkő Ukrajna északkeleti, Harkiv régióban indított ellentámadásában, mivel a folyó a Sziverszkij Donyec folyóba torkollik, amely keresztülhalad Luhanszkon, a donbászi régió két tartományának egyikén - állapította meg a Reuters hírügynökség jelentésében.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Telegramon hangsúlyozta, hogy "a luhanszki terület közvetlenül a szomszédban van. A felszabadulás nincs messze".

Zelenszkij üzenetében fogadkozott, hogy fenntartja a Moszkvára gyakorolt nyomást, miután Ukrajna ebben a hónapban gyors győzelmet aratott Harkivban.

Joe Biden a CBS tévéhálózat 60 Minutes (60 perc) című műsorában vasárnap sugárzott interjújában azt mondta, "a győzelem Ukrajna számára azt jelenti, hogy az orosz erőket eltávolítják az egész országból". Az amerikai elnök ígéretet tett az Egyesült Államok támogatására, amíg az offenzíva tart.

"Az ukrajnai háború megnyerése azt jelenti, hogy Oroszországot teljesen eltávolítják Ukrajnából, és elismerik (Ukrajna) szuverenitását. Legyőzik Oroszországot (az ukránok)" - mondta. Majd így folytatta: Oroszországról kiderült, hogy nem olyan erős és teljesítőképes, mint ahogy azt sokan gondolták.

Az orosz tüzérség vasárnap a keleti és déli frontvonalakon városokat és falvakat támadott, köztük polgári infrastruktúrát Zaporizzsja városában - közölték ukrán tisztviselők.

Ukrajna déli parancsnoksága hétfőn arról számolt be, hogy az ukrán erők csapásokat mértek egy Herszon melletti orosz radarállomásra és egy pontonátkelőre a Herszontól keletre fekvő Nova Kahovka közelében, ahol az ukrán ellentámadás a Dnyipro és az Inhulec folyókon átívelő hidak kiiktatására összpontosít.

A harctéri jelentéseket a Reuters független forrásokból nem tudta megerősíteni.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×