eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla
Lhomme politique Ion Iliescu sadresse Ă   la foule lors de sa campagne, le 05 mai 1990. (Photo by Georges MERILLON/Gamma-Rapho via Getty Images)
Nyitókép: Georges Merillon/Gamma-Rapho via Getty Images

Újból vádat emeltek a volt román elnök ellen

Az 1989-es romániai forradalom ügyében emeltek ismét vádat Ion Iliescu és több magas rangú, egykori katonai vezető ellen.

A bukaresti ügyészségnek azért kellett most újfent vádat emelnie, mert három évvel ezelőtt a legfelsőbb bíróság szabálytalanságok visszaküldte az ügyet. Gabriela Scutea legfőbb ügyész egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legfelsőbb bíróság észrevételeit figyelembe vették, és kijavították a korábbi vádemelés során elkövetett hibákat.

Most ismét három személy ellen emeltek vádat, közöttük Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu egykori kormányfőhelyettes és Iosif Rus, a román légierő akkori vezetője ellen, akiket emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

2020 októberében a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét,

egyebek között az 1989-es forradalom eseményeinek kivizsgálására az 1990-es években létrehozott szenátusi különbizottság jelentését, Voiculescunak és Iliescunak a bizottság előtt tett vallomásait, a Román Hírszerző Szolgálat előzetes állásfoglalását, a hadsereg több levéltári anyagát, valamint többtucatnyi sértett fél nyilatkozatát.

A legfelsőbb bíróság végül 2021-ben rendelte el bűnvádi eljárás megismétlését. A most lezárult folyamat során mindhárom vádlottnak azt róják fel, hogy 1989. december 22. és december 30. között nyilatkozataikkal és döntéseikkel félrevezették a közvéleményt,

indokolatlanul pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot.

Ezzel a katonai diverzióval érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elűzése után, az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa ragadta magához, amely

hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

Az aktív politizálástól visszavonult 92 éves Ion Iliescu 1990 és 1996, valamint 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×