eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla
MQ9-Reaper drón
Nyitókép: Wikimedia Commons By U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Brian Ferguson

Amerikai drón végzett a terroristavezérrel

Afganisztánban egy dróntámadás ölte meg az Al-Káida vezetőjét.

A hírt maga az USA elnöke jelentette be.

"Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé" - közölte Washingtonban Joe Biden.

A Reuters hírügynökség egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint Zaváhírit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

A tálibok súlyosan megsértették a dohai megállapodást

Azzal, hogy a terrorista vezért rejtegették, a tálibok súlyosan megsértették a dohai megállapodást - mondta az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken leszögezte: látván, hogy "a tálibok nem hajlandók vagy képtelenek eleget tenni kötelezettségeiknek", továbbra is támogatni fogják az afgán népet - különösen a nőket és a leánygyermekeket - abban, hogy érvényt szerezzenek emberi jogaik védelmének. Emellett az Egyesült Államok folytatja a humanitárius segítségnyújtást - tette hozzá.

A most megölt Al-Kháida vezetőnek az idén áprilisban már halálhírét keltették. Akkor a terroristavezér a hírt videóüzenetben cáfolta. Hollétéről sokáig folytak találgatások, a legtöbb forrás Afganisztánt vagy a szomszédos Pakisztánt nevezte meg rejtekhelyének.

Az egyiptomi születésű, orvos végzettségű Zaváhírit tartották a 2001-es szeptemberi, csaknem 3000 halálos áldozattal járó egyesült államokbeli terrortámadások egyik fő szervezőjének. Washington emellett őt nevezte meg az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett, 224 halálos áldozattal és több mint 5000 sebesülttel járó terrortámadások egyik felelősének.

Zaváhíri azt követően lett az al-Káida vezetője, hogy amerikai különleges egységek 2011-ben végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszáma bin Ládennel pakisztáni rejtekhelyén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×