eur:
391.04
usd:
366.99
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: David Mark Pixabay

5,4-es erősségű földrengés rázta meg Izlandot

Az epicentrum alig 50 kilométerre volt a fővárostól.

Közepes erejű földrengés rázta meg Izland délnyugati részét vasárnap késő este, néhány épület megrongálódott, de sérültekről nem érkeztek hírek - közölte hétfőn az izlandi meteorológiai hivatal.

Az 5,4-es erősségű földmozgás epicentruma Grindavík közelében volt, Reykjavíktól 50 kilométerre délnyugatra. A rengés a Reykjanes-félsziget teljes térségében érezhető volt. Ez a közepes erejű földmozgás egy szombat délután kezdődött rengéssorozat része volt, és hétfő reggel újabb több száz kisebb utórengés követte.

Tavaly hónapokon keresztül aktív volt a szigetországban egy vulkán, amelynek kitörését erős földmozgások sorozata kísérte. Thorvaldur Thórdarson, Izland legismertebb vulkánkutatója a RÚV televíziónak elmondta: arra kell számítani, hogy a Reykjanes-félszigeten éveken, sőt akár hónapokon belül nagy erővel működésbe léphet egy tűzhányó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×