eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bevásárlóközpont romjai között tűzoltók 2022. június 28-án, az ukrajnai Kremencsukot érő orosz rakétatámadás másnapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Adósságtörlesztési moratóriumhoz jut Ukrajna

Elsősorban a rendkívüli katonai kiadások miatt Ukrajna jelentős mértékben eladósodott. Az ország fő hitelezői most segíteni igyekeznek, ezért arról döntöttek, hogy Kijev adósságainak törlesztésére moratóriumot kap.

Az előzetes megállapodást a német pénzügyminisztérium jelentette be. Az ARD közszolgálati televízió beszámolója szerint a Németországot is magában foglaló, úgynevezett kétoldalú hitelezői csoport úgy döntött, hogy a visszafizetési haladék a 2022. augusztus 1. és 2023. december 31. közötti fizetési kötelezettségekre vonatkozik.

Az előirányzott, nemzetközileg koordinált moratórium célja az, hogy a háború sújtotta ország nagyobb likviditási térhez, illetve ezáltal pénzügyi támogatáshoz jusson. A szóban forgó hitelezői csoport tagia:

  • Franciaország
  • Nagy-Britannia
  • Japán
  • Kanada
  • Egyesült Államok
  • Németország

A csoport tagjai felszólították Ukrajna többi hitelezőjét is, hogy hasonló módon járjanak el. Hangsúlyozták továbbá, hogy szorosan együttműködnek a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal.

Értesülések szerint az adósságtörlesztési moratóriumot Ukrajna kérte.

A kijevi kormány kérte továbbá, hogy az eurókötvények és az azok után esedékes kamatok visszafizetését augusztus 1-jétől számítva huszonnégy hónapra felfüggeszthessék.

A hitelezői csoport a döntést a háború okozta rendkívüli körülményekkel, továbbá annak elismerésével indokolta, hogy Ukrajna példaszerű módon teljesítette adósságtörlesztési kötelezettségeit. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalás utalt arra is, hogy

az elfogadott moratórium egy évvel meghosszabbítható.

Az ukrán pénzügyminisztérium szerint az ország elleni orosz háború február 24-i kezdete óta Ukrajna 12,5 milliárd eurós külföldi pénzügyi segélyhez, illetve hitelhez jutott, amit a költségvetés finanszírozására használtak fel. Kijev kiadásai mindenekelőtt katonai téren növekedtek jelentős mértékben.

Júniusban a Világbank jelentette be, hogy további 1,49 milliárd dollárral segíti Ukrajnát. A Kijevnek nyújtott világbanki pénzügyi segélyek ezzel 4 milliárd dollárra emelkedtek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×