eur:
393.92
usd:
369.26
bux:
65822.65
2024. április 23. kedd Béla
Orosz katona a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. június 13-án. Az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros a kizárólag Oroszország által elismert Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alatt áll, miután az orosz erők hosszú ostrom árán elfoglalták. A kép területén az orosz védelmi minisztérium által újságíróknak szervezett túrán készült.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Pszichés bántalmazást is szenvednek az ukrán hadifoglyok

Kínzás, verés, elhanyagolás: a hadifogságba esett ukrán katonák az orosz fogság ideje alatt szörnyű körülményeket tapasztalnak meg.

Mikhajlo még nem fejezte be alapkiképzését, amikor a bázisául szolgáló Kijev környéki repülőteret megtámadták az oroszok február 25-én. A 20 éves katonának és társainak nem volt más választásuk, mint feladni magukat. Eleinte a reptéren tartották fogva őket, majd egy tűzoltósági épületbe szállították át, írja az NBC News,

Itt összesen 34 ember raboskodott, katonák és civilek egyaránt: a legidősebb közülük 70 éves volt. Elmondása szerint mindannyiukat verték, étel alig jutott nekik: egy kanál zabkása és pár kanál víz volt a fejadagjuk. Ezt azzal magyarázták a fogva tartók, hogy nekik maguknak is szűkösek az erőforrásaik.

Vallatták foglyaikat

Mikhajlo nincs egyedül tapasztalataival: június végén 144 fogoly juthatott haza egy csere keretében, az akció pedig nem az első volt. Pontos számok nem ismertek arról, hogy melyik csere alkalmával hány fogoly kerülhetett haza, de a becslések szerint mindkét oldal ezreket ejtett már foglyul. A Hosztomel repteret, Mikhajlo eredeti bázisát visszafoglalták az ukránok, majd kiszorították az oroszokat a főváros környékéről, de ez a fiatal katona számára túl kései volt már.

"Az oroszok információkat akartak kicsikarni belőlünk"

- mondta Mikhajlo, aki két hónapig raboskodott. "Tudni akarták, hogy milyen típusú fegyverekkel rendelkeznek, konkrétan azt, hogy vannak-e amerikai Stinger és Javelin rakétáink, de nem volt ilyenünk" - tette hozzá. Mikhajlót társaival egy hűtőkocsiban szállították Fehéroroszországba, ahonnan Kurszkba repültek. Öt éjjelen át aludtak sátorban, fagyos éjjeleken.

"Elvették az egyenruhánkat, megvertek minket, cellákba zártak, és elkezdtek kihallgatni" - mondta, hozzátéve, hogy minden reggel rutinszerűen arra kényszerítették őket, hogy énekeljék el az orosz himnuszt. Mindezzel még szerencséje volt egy másik fogolyhoz képest, akit veséjén, arcán ütöttek órákon át, éjjel aztán folyamatosan nyögött álmában. Akin ukrán szimbólumot ábrázoló tetoválást láttak, azt még jobban megverték.

Mariupol védőinek tapasztalatai is hasonlók

A 25 éves Hlib Strizsko Mariupol egyik védője volt: április 10-én egy épület védelmezése közben egyszer csak egy tankot látott maga előtt, majd a következő pillanatban leomlott az épület, melynek lezuhant harmadik emeletéről. Betemették a romok, eltört állkapcsa és medencéje is: bajtársai kimentették, de csak úgy élhetett túl, hogy fogságba került.

A férfi épp csak annyi ételt kapott, hogy ne haljon éhen, és megtagadták tőle a kezelést:

azt mondja, voltak olyan betegtársai, akiknek sebeiből nem vették ki a srapneleket, csak átkötötték azokat, így a sebek rothadni kezdtek.

A nemzetközi jog védi a hadifoglyokat a genfi konvenció szerint - az oroszok nem reagáltak az állítólagos bánásmóddal kapcsolatos vádakra.

Rendszeres a fogolycsere

Olenya Viszocka, Ukrajna igazságügyminiszter-helyettese azt mondja, havi egy-két alkalommal zajlik le fogolycsere, mely során civileket és katonákat egyaránt hazahoznak.

Mikhajlo és Strizsko április végén szabadult. Strizsko elmondta, hogy durván felpakolták egy katonai teherautóra, majd egy ukrán ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai kórházba vitték.

"A teherautó sofőrje aztán odajött, megütötte a mellkasomat, és azt mondta: nyugalom, fiúk, most már Ukrajnában vagytok. Ebben a pillanatban kezdtem el sírni. Nagyon boldog voltam" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×