eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Katonai jármű áll egy út mentén a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Elvileg most még mindenki elhagyhatja Szeverodonyeck erőművét

A létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer.

Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg, hogy a körülzárt szeverodonyecki Azot vegyiüzemet elhagyhassák a civilek - közölte szerdán a Rosszija 24 hírtelevízió.

Vitalij Kiszeljov, a Moszkva által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szerda reggel azt mondta, hogy az Azot földalatti bunkereiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek. Közölte, hogy a létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer.

Kiszeljov kedden a Pervij Kanal tévécsatornának azt mondta, hogy a vegyi üzemben mintegy 2500 fegyveres lehet, akik közül 500-600 külföldi.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedden lehetetlennek nevezte és elutasította Kijevnek azt a követelését, hogy a civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat - mint mondta - Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

Ehelyett azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők szerdán 8 és 20 óra között az általuk ellenőrzött Szvatove felé nyitnak számukra humanitárius folyosót.

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek a mariupoli mintára történő megadás lehetőségét ajánlotta fel. Azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

Szerda reggel a csak Moszkva által függetlennek elismert Donyecki Népköztársaság több településéről, egyebek között a székvárosból érkezett jelentés ukrán tüzérségi csapásokról. A helyi hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán a támadások következtében két ember életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×