A klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet - derül ki egy tanulmányból, amit a The Telegraph közölt. A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja egy matematikai modellt dolgozott ki, hogy megállapítsák, hogyan hatnak majd a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a termelésre.
A Nature Foodban megjelent cikkben a szakemberek öt jövőbeli klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel. A kutatás szerint 2050-re körülbelül hat százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben. 2050 és 2100 között pedig éles különbségek vannak az alkalmazott klímamodelltől függően, de a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet - írta a cikk alapján az Index.
A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás.