eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Alexander Van der Bellen osztrák államfő közös sajtótájékoztatót tart Frank-Walter Steinmeier német elnökkel (a képen nem látható) a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Van der Bellen osztrák elnök maradna

A kormányzó Osztrák Néppárt és az ellenzéki szociáldemokraták támogatását is élvezi.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő a várakozásoknak megfelelően vasárnapbejelentette, hogy újraindul a köztársasági elnöki tisztségért.

Van der Bellen közösségi médiaplatformokon közzétett mintegy kétperces videóüzenetében közölte szándékát.

"Szeretném, ha Önök is egyetértenek velem, és hozzájárulnának ahhoz, hogy a következő évek is jók legyenek számunkra" - mondta.

"A nevem Alexander Van der Bellen és az osztrák köztársasági elnök tisztségére jelöltetem magam, ehhez kérem támogatásukat és szavazatukat" - zárta üzenetét a 78 éves pártfüggetlen, egykor zöldpárti osztrák politikus.

Van der Bellent 2016-ban választották elnökké. A szavazatok 53,79 százalékával győzte le a szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofert. Ausztriában a köztársasági elnököt közvetlenül választják hat évre, és egyszer újraválasztható.

A kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) már jelezték, hogy amennyiben a népszerű Van der Bellen indul, nem állítanak saját jelöltet. A Liberális Fórum (NEOS) pedig támogatásáról biztosította Van der Bellent. A szintén ellenzéki, az OVP-től jobbra álló FPÖ saját jelöltet indít.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×