eur:
388.96
usd:
363.5
bux:
68113.22
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
MYKOLAIV, UKRAINE - APRIL 21: A view of the damages to the Ukrtelecom telephones company building as a result of the shellfire the previous night on April 21, 2022 in Mykolaiv area Ukraine. Mykolaiv, a port city near where the Southern Bug flows into the Black Sea, has been a target of Russian attacks throughout its current invasion of Ukraine. Ukrainian forces here repelled an initial advance from Russian-held territory nearby, but the city has experienced frequent shelling and air strikes even as Russia shifts the focus of its war to the eastern Donbas region. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images)
Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

A "pokolról" üzent Volodimir Zelenszkij

"Folyamatos csapások érik Odessza térségét és Ukrajna középső városait. A Donbasz teljesen megsemmisült" - hangzik az ukrán elnök videoüzenetében.

A Donbasz megsemmisült, maga a földi pokol - közölte csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

"A megszállók még nagyobb nyomást próbálnak helyezni ránk. Az ott maga a pokol, és ez nem túlzás" - hangoztatta az ukrán elnök. "Folyamatos csapások érik Odessza térségét és Ukrajna középső városait. A Donbasz teljesen megsemmisült" - tette hozzá Zelenszkij.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát. Az Oroszországban csak "különleges katonai műveletnek" nevezett háború céljaként Moszkva Ukrajna "nácitlanítását" és demilitarizálását nevezte meg, Kijev és nyugati partnerei szerint viszont ez csak alaptalan ürügy a kiprovokálatlan támadásra.

Miután az orosz erők Kijev környékéről kénytelenek voltak elvonulni, Oroszország a Luhanszk és Donyeck megyéből álló Donyec-medencében, a Donbaszban összpontosítja erőit, és próbál minél nagyobb területet ellenőrzése alá vonni. Véget érni látszik viszont az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol ostroma, ahol a még ukrán kézen lévő Azovsztal acélműben orosz közlés szerint 1730 ukrán harcos adta meg magát. A területet ellenőrző Moszkva-barát szakadárok vezetője szerint ez az ott lévő ukrán fegyveresek mintegy felét jelentheti. A gyártelepen védekező Azov-ezred parancsnokhelyettese egy mindössze 18 másodperces videoüzenetben annyit közölt, hogy ő és az ezred más vezetői az Azovsztalban vannak. "Folyamatban van egy bizonyos művelet, de ennek részleteit nem fogom elárulni" - mondta Szvjatoszlav Palamar.

Az Egyesült Államok a napokban rekordméretű, 40 milliárd dolláros támogatást hagyott jóvá Ukrajna megsegítésére. A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport pedig további 18,4 milliárd dollárt ígért Ukrajnának. Zelenszkij szerint ez előrébb hozza a győzelmet, és "ugyanolyan fontos, mint a fegyverek, amelyeket kapunk".

Amerikai illetékesek azt közölték, hogy az Egyesült Államok olyan rakétákat akar eljuttatni Ukrajnába, amelyekkel az ukrán haderő képes megtörni az orosz tengeri blokádot. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fegyverként használja az egész világ ellen az élelmiszert, s túszul ejtette Ukrajna terményeit, amely így nem csak az ukránokhoz nem jut el, hanem több millió emberhez sem világszerte.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×