eur:
395.44
usd:
372.11
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pexels

A WHO vizsgálja, okozhatja-e a rejtélyes májgyulladást a koronavírus

Világszerte 348-ra emelkedett a látszólag magyarázat nélkül hepatitiszes betegek száma: a WHO a koronavírus mellett az adenovírusok lehetséges szerepét is vizsgálja.

Az elmúlt hetekben a világ tudósai számára nagy kihívást jelent, hogy kiderítsék, mi okozza a kisgyermekek körében előforduló májgyulladásos eseteket. A WHO saját kutatókkal és szakértőkkel kezdte meg a lehetséges okok vizsgálatát.

Philippa Easterbrook, a WHO hepatitisszel foglalkozó kutatója arról számolt be, hogy 348 megerősített eset mellett további 70-et vizsgálnak – írja a Euronews.

Kevés országot érint súlyosan

"Fontosnak tartom kiemelni, hogy jelenleg mindössze hat ország van, amely ötnél több esetet jelentett" – mondta el. A legtöbb eset, 163, az Egyesült Királyságban fordult elő. Itt kongatták meg elsőként a vészharangot, amikor Skóciában 10 súlyos esetre bukkantak 10 év alatti gyerekek körében. Mostanra már az Amerikai Egyesült Államokban is több mint 100 esetet találtak.

A hepatitisz, azaz a máj gyulladása legtöbbször hepatitiszvírus miatt alakul ki, amelynek öt fő típusa létezik: A, B, C, D és E.

Ezek az esetek azért olyan rejtélyesek, mert a vizsgálatok nem tudták kimutatni ezeknek a vírustípusoknak a jeleit.

"A vezető hipotézisek továbbra is az adenovírusra vonatkoznak kiváltó okként, de úgy gondolom, hogy fontos a koronavírus esetleges szerepét is megvizsgálni akár társfertőzésként, akár korábbi fertőzésként" – mondta a kutató.

Több irányban vizsgálódnak

Az adenovírusok számos betegség kialakulásáért lehetnek felelősök. Ezek enyhébbek és súlyosabbak egyaránt lehetnek. Az adenovírus 41-es típusát hepatitiszes esetekhez is kötötték már. Jelenleg is zajlanak azok a vizsgálok, melyek igyekeznek kideríteni, hogy a mostani betegek közül hány beteg adenovírus-pozitív, illetve

hányan fertőzöttek jelenleg vagy korábban koronavírussal.

"A szövetminták vizsgálata nem mutat olyan tipikus jellemzőket, amelyeket az adenovírus okozta májfertőzésnél elvárhatnánk, de várjuk a biopsziák további eredményeit" – mondta Easterbrook.

Halálos áldozatok is vannak

A brit esetek közül a vizsgáltak mintegy 18 százaléka pozitív PCR-tesztet adott, ezért a következő hétben nagy hangsúlyt fektetnek a korábbi koronavírus-expozíció és -fertőzés szerológiai vizsgálatára.

Az amerikai egészségügyi hatóságok pénteken közölték, hogy 109 rejtélyes esetet vizsgálnak, amelyek között öt halálos áldozat is van. Indonéziában három gyermek halt meg. Voltak gyerekek, akiknél májátültetésre is szükség volt a betegség miatt.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×