eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, 2022. május 4-én készült műholdkép a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeiről.
Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Úgy tűnik, nem jutottak be az Azovsztalba az oroszok

Egy ukrán politikus szerint árulók segítik a támadókat, a Kreml-szóvivő szerint viszont az orosz elnök áprilisi utasítása van érvényben.

A Kreml cáfolta, hogy az orosz erők behatoltak volna a mariupoli Azovsztal acélmű területére.

Az ukránok korábban arról számoltak be, hogy az orosz csapatok már az üzem területén vannak, és megpróbálják „elpusztítani” a védőket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont tagadta az állításokat, és megismételte, hogy a múlt hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan leállította az acélmű megtámadásának terveit, helyette a gyár környékének lezárására adott utasítást.

Az ukrán EU-integrációs parlamenti bizottság vezetője, Ivanna Klimpus-Cincade közben arról beszélt a BBC-nek, hogy Mariupol eleste pusztító lenne Ukrajna számára, de Kijev elszánt, hogy visszakapja majd a területeit.

A politikus szerint az oroszok megpróbáltak bejutni az acélműbe árulók segítségével, akik utat mutattak volna nekik, de nem jártak sikerrel. Hozzátette azt is, hogy csodára várnak, hogy az Azovsztalban elrejtőzött civileket ki tudják menteni.

A legutóbbi jelentések szerint több mint 300 embert tudtak evakuálni. Az orosz katonai tárca szerda este kihirdette, hogy csütörtöktől szombatig, 8 és 18 óra között ismét minden nap humanitárius folyosókat nyit a polgári személyek számára. A civilek szabadon távozhatnak a "Donyecki Népköztársaság" vagy az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területek irányába.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×