eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírus-tesztelésre váró, védőmaszkot viselő emberek Peking üzleti negyedében 2022. április 25-én. A kínai főváros egyes részein tömeges tesztelést kezdtek meg, miután 23-án 21 új esetet azonosítottak. Minthogy az új esetek egy részét a város fontos üzleti központjának számító, keleti Csaojang kerületben azonosították, a kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben vetik alá nukleinsavas vírustesztelésnek.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Friss levegőhöz jutott egy hónap után a sanghajiak egy része, Pekingben szigorítottak

Sanghaj 16 kerületéből ötben léphettek végre utcára a helyiek.

Sanghajban egy hónapja tartanak a lezárások, melyek első enyhítéseként a lakosság nagyjából ötöde ismét az utcára léphetett, valamint a szupermarketek is megnyithatták kapuikat a vásárlók előtt.

Pekingben viszont a helyzet egyelőre nem változott: a tömeges tesztelések újabb körét rendelték el, hogy meg tudják fékezni a vírus terjedését, írja a Reuters.

Biciklizni nem volt szabad

Sanghajban lakóövezetről lakóövezetre eltérő szabályok érvényesek: van, ahol

csak a háztartás egyetlen tagja hagyhatta el a lakást,

legfeljebb három órára, a legtöbben pedig nem ülhetnek autóba, de még csak biciklire sem: ez a közösségi médiában poénok forrásává is vált. Egy felhasználó, aki a lezárások ideje alatt közös élelmiszer-rendeléseket szervezett, most szamarat hirdetett eladásra, hogy azt alternatív élelmiszer-szállító eszközként használhassák.

Kína más országokkal ellentétben, amelyek jelentősen enyhítették vagy akár teljesen feloldották a koronavírusra vonatkozó korlátozásokat, semmi jelét nem adja annak, hogy eltérne az eddigi zéró Covid alapelvtől. Ezért súlyos gazdasági árat vállalt, és a hosszú ideje tartó elszigeteltség hatalmas személyes áldozatokat is követel a hosszan tartó elszigeteltségre kényszerített millióktól.

Marad a zéró Covid

Sokan jövedelemkieséssel, élelmiszer-beszerzési nehézségekkel, valamint sürgősségi egészségügyi ellátáshoz és más alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés súlyos nehézségeivel küzdenek. Mindez ritkán tapasztalt elégedetlenséghez vezetett egy érzékeny évben, amikor Hszi Csin-ping elnök ősszel precedens értékű, harmadik vezetői ciklusra készül.

A hatóságok szerint a zéró Covid stratégiájának a célja a lehető legtöbb élet megmentése.

A járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint mindössze 5112 ember hunyt el koronavírus miatt az országban. Sanghaj május másodikán két új áldozatot jelentett.

Pekingben még csak most szigorítottak

Pekingben második hete tart a járvány: naponta több tucat új esetet regisztrálnak, tömeges vizsgálatokra tesztelést vezettek be a fertőzések lokalizálása és elkülönítése, valamint

a sanghaji zárlat elkerülése érdekében.

A 22 milliós főváros a szerdáig tartó ötnapos munka ünnepén, amely hagyományosan az éttermek és az idegenforgalom egyik legforgalmasabb időszaka, szigorított a korlátozásokat. A 16 pekingi kerületből tizenkettőben május 3-5. között további három alkalommal végeznek teszteket, ahogyan az az előző héten is történt.

A főváros éttermeiben nem lehetett étkezni, egyes lakóházakat lezártak. A legtöbb más helyszín vagy zárva volt, vagy negatív PCR-tesztet kértek a látogatóktól. Az utcák csendesek voltak, mivel sok lakos attól tartott, hogy karanténba kerülhet, ha kiderül, hogy egy fertőzött közelében tartózkodott.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×