eur:
388.73
usd:
359.03
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
ST. POELTEN, AUSTRIA - MARCH 19:  (EDITORIAL USE ONLY) In this handout picture Josef Fritzl  is seen during day four of his trial at the country court of St. Poelten on March 19, 2009 in St. Poelten, Austria. The 73-year-old Austrian is on trial for murder, rape and incest after allegedly imprisoning his daughter in a cellar for 24 years and fathering seven children with her. (Photo Handout by APA via Getty Images)
Nyitókép: APA/Getty Images

Szabadulhat a pszichiátriáról az amstetteni rém, sőt…

Josef Fritzl szörnyű bűnöket követett el, a korábbi bírósági döntés értelmében élete végéig zárt pszchiátrián kell(ene) élnie.

Az Origo felidézi: az amstetteni vérfertőzési botrány 2008. április 27-én került ki a médiába. A vád szerint egy helyi lakos, Josef Fritzl (sz. 1935) 1984 óta, 24 éven keresztül tartotta fogva saját lányát, Elisabeth Fritzlt, a pincéjükben kialakított helyiségben, s időközben többször megerőszakolta. Vérfertőző viszonyukból hét gyermek született, akik közül hármat Josef Fritzl és felesége, Rosemarie Fritzl nevelt, hármat pedig a pincében tartott fogva, az egyik gyermek pedig még közvetlenül a születése után elhalálozott (a férfi ezután elégette a tetemét). A nő több mint két évtizedes raboskodásának végül egy orvosi vizsgálat vetett véget.

Az elkövető az ítélethozatal előtt egy nappal, 2009. március 18-án mindent beismert, majd március 19-én életfogytiglani börtönre (elmegyógyintézetre) ítélték, ami ellen nem fellebbezett.

Most egy háromtagú bizottság tárgyalta az ügyet, amely úgy döntött, hogy a férfi már nem jelent veszély a társadalomra, és ki kell engedni a pszichiátriai intézetből, hogy aztán egy hagyományos börtönbe töltse le büntetésének hátralévő részét. Minderről Ferdinand Schuster bírósági szóvivő beszélt az Austria Press Agencynek a Daily Star szerint. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezett, és az ügyet a bécsi felsőbb bírósághoz küldte. Ha Bécsben mégis jóváhagyják, Fritzlt jövőre, 2023-ban szabadon engedhetik, az osztrák törvények szerint ugyanis már 15 évet letöltött büntetéséből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Nincs megállás, újabb csúcson az amerikai tőzsdék

Komoly emelkedéssel és új csúcsokkal zárult a csütörtöki kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, miután az Nvidia a várakozásokat messze felülmúló negyedéves számokat közölt (megint), köszönhetően az AI-chipjei iránti keresletnek. Nem volt azonban ennyire pozitív a kép az Ázsiában, ahol leginkább vegyes mozgásokat lehetett látni, a japán piac zárva tartott. Európában is hasonló látszott a kereskedés első szakaszában, viszont délutánra elkezdett javulni a hangulat, és az amerikai piacokon is tovább folytatódik az emelkedés, a vezető indexek pedig új csúcsot döntöttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×