INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

harmadik nem

transznemű

usa

Megjelenik a harmadik nem az amerikai útlevelekben

Megjelenik a harmadik nem az amerikai útlevelekben

Infostart

A gerndersemleges X-et is választhatják mostantól útlevelükben az amerikaiak. A Biden-kormányzat számos amerikai szövetségi állami törvénnyel ment szembe ezzel az intézkedéssel.

Több mint ötmillió amerikait érinthet a változás, mivel 4 millió transzszexuális és 1,2 millió "nembináris" állampolgára van az Egyesült Államoknak egy jogvédő csoport becslése szerint. Közülük nagyon sokan nem kaphatnak nemüknek megfelelő hivatalos papírokat, mivel számos államban nem állítanak ki új születési anyakönyvi kivonatot részükre egészen addig, míg nem tudnak bizonyítékot bemutatni nemváltó műtét végrehajtásáról.

Jessica Stern, az LMBTQ-jogokért felelős amerikai diplomáciai különmegbízott a változást jelentős lépésnek nevezte a Sky News cikke szerint

"A harmadik nemi jelölés hozzáadása előrelendíti az Egyesült Államokat annak biztosítása felé, hogy közigazgatási rendszereink figyelembe vegyék az amerikai állampolgárok nemi identitásának, nemi kifejezésének és nemi jellemzőinek sokféleségét.

Az X nemi jelölés lehetősége az amerikai útlevelekben nem teremt új definíciókat és nem teremt új jogokat.

Ez a szakpolitikai változás az útlevél tulajdonosának valódi identitását ismeri el" - fogalmazott.

A külügyminisztérium még tavaly júniusban közölte, hogy az amerikai állampolgárok a kérelmekben orvosi dokumentáció benyújtása nélkül is kiválaszthatják nemüket. Októberben kiadták az első amerikai útlevelet X nemi jelöléssel. A jelölés bevezetésének az a célja, hogy a nem bináris, interszexuális és nemi szempontból nem konform emberek számára a férfi vagy női nemtől eltérő választási lehetőséget biztosítson úti okmányukban.

Ez a lépés egyike volt azoknak, amelyeket a Biden-kormányzat a múlt hónapban jelentett be a transznemű amerikaiak támogatására a rájuk irányuló számos állami törvénnyel szemben.

Pénteken például Alabama republikánus kormányzója olyan törvényt írt alá, amely

kriminalizálja a transznemű fiatalok nemi megerősítő ellátását.

A törvényjavaslat szerint bűncselekménynek minősül, és akár 10 évig terjedő börtönbüntetéssel is büntethető, ha valaki olyan orvosi ellátást nyújt, beleértve a hormonkezelést, a pubertásblokkoló szereket és a műtéteket, amelyek segítenek a testi jellemzőknek a kiskorú nemi identitásához való igazításában.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018