eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik 2021. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Többek között "Putyin-ellenes pajzsot" is bevezet Lengyelország

Az infláció csökkentését, a munkahelyek védelmét és a lengyel cégek támogatását célzó, "Putyin-ellenes pajzsnak" nevezett gazdasági intézkedéscsomagot jelentett be pénteki sajtókonferenciáján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A varsói miniszterelnöki hivatalban rendezett sajtóértekezleten Morawiecki elmondta: a csomaggal a kormány az ukrajnai háborúval összefüggő jelentős gazdasági megrázkódtatásokat és problémákat akarja megelőzni.

Az intézkedések a két hónappal ezelőtt jelzettnél "lényegesen magasabb" infláció mérséklését célozzák - mondta el Morawiecki.

A programban a munkahelyek védelmére, valamint azon cégek támogatására összpontosítanak, amelyek eddig az orosz piacon tevékenykedtek - jelentette be a kormányfő. "Foglalkozni fogunk a lengyel és az európai gazdaság »orosztalanításával«" - fogalmazott Morawiecki, utalva az orosz energiahordozóktól tervezett függetlenedésre.

Egyik fő célként jelölte meg az élelmiszerárak emelkedésének lassítását. Ennek érdekében a lengyel gazdáknak a tavaly szeptembertől idén májusig terjedő időszakra termőföld esetében hektáronként legfeljebb 500 zloty, rétek és legelők esetében pedig hektáronként 250 zloty értékű támogatást fizetnek.

A pénz a földgázárak növekedése nyomán dráguló műtrágya beszerzéséhez nyújt támogatást, de kifizetéséhez még az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség van.

A "védőpajzs" másik eleme, hogy a kormányzat 3 milliárd zlotyval emeli a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető vállalat alaptőkéjét. A vállalat a balti-tengeri Swinoujsciében létesített, cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó kikötőt működteti, és lengyel részről az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt földgázt Lengyelországba juttató, októberben üzembe helyezendő Baltic Pipe-vezetéket üzemelteti.

Az orosz gázszállításoktól történő függetlenedés - amelyre Lengyelország esetében tervek szerint még az idei év végéig sor kerül - csökkentheti Morawiecki szerint a gázárakat is, mégpedig három éven belül, amennyiben - mint a kormányfő fogalmazott - "nemcsak Lengyelország, hanem egész Európa is függetlenedik Putyintól". Ehhez viszont "mindnyájunk ellenállóképességére van szükség Putyin zsarolásával szemben" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×