eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A földön fekszenek emberek egy orosz tüzérségi támadás idején a délkelet-ukrajnai Mariupol egyik kórházában 2022. március 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. A gyerek életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Újra meghiúsult a mariupoli kimenekítés

Szombathoz hasonlóan vasárnap sem tudták biztosítani a humanitárius folyosót a támadás alatt álló városból.

Az oroszbarát szeparatisták és az ukrán Nemzeti Gárda egymást okolja, amiért ismét nem sikerült evakuálni az embereket Mariupolból, a reggel kötött ideiglenes tűzszünet ellenére.

A Nemzeti Gárda egyik harcosa az Ukraine 24 televíziónak azt mondta, az oroszok és az oroszbarát szakadárok nem hagyták abba a város bombázását, egy szeparatista viszont az Interfaxnak arról beszélt, az ukránok nem tartották be a tűzszünetet.

A városvezetés azt közölte, a bombázások miatt lehetetlenné vált a kimenekítés.

"A szombati és a vasárnapi sikertelen próbálkozások rámutatnak arra, hogy a konfliktusban részt vevő felek között nincs részletes és működőképes egyezség. Csapatunk megkezdte a kiürítési útvonal megnyitását Mariupolból, mielőtt az ellenségeskedés folytatódott. Mariupolban maradunk, és készek vagyunk segíteni a további próbálkozásokban, ha a felek részletes megállapodásra jutnak, amelyet tiszteletben tartanak" - tudatta a Vöröskereszt.

A tűzszünet helyi idő szerint 10 és 21 óra vonatkozott, az evakuálás 12-kor kezdődött volna. A humanitárius folyosó Zaporizzsjéig menne.

Mariupolban ötödik napja nincs áram, víz és fűtés, a polgármester korábban segélykiáltást fogalmazott meg.

Mindössze 300 ember hagyta el a várost, pedig a tervek szerint 200 ezret terveztek kimenekíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×