eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

Új részletek a Putyin-Biden-megbeszélésről

Az ukrán helyzet mellett a biztonsági garanciákról is szó lesz.

Nem lesz élő közvetítés Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök keddi, videokonferencia keretében megtartandó megbeszéléséről - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A tanácskozást, az első képsorok nyilvános bemutatását követően, zárt és védett videorendszerben folytatják. Közölte, hogy a közép-európai idő szerint várhatóan délután négykor kezdődő videokonferencia a moszkvai várakozások szerint

alapos lesz és sokáig eltart.

Peszkov szerint a két elnök közvetlenül fog beszélni egymással. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy amerikai oldalon ki lesz még jelen Biden mellett. Elmondta, hogy Putyin minden komolyabb találkozó előtt megbeszélést folytat az illetékes miniszterekkel, mindazokkal, "akiket a kétoldalú kapcsolataink alakítóinak nevezünk".

A szóvivő a tárgyalás várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a biztonsági garanciák nem egyoldalúak, hanem csakis kölcsönösek lehetnek. Mint mondta, a feleknek meg kell vitatniuk, hogyan hajtják végre a genfi orosz-amerikai csúcson elért megállapodásokat. Megfogalmazása szerint

a kétoldalú kapcsolatok "továbbra is meglehetősen siralmas állapotban vannak".

Ígéretet tett arra, hogy a Kreml sajtószolgálata tájékoztatni fog a tárgyalások eredményéről. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Putyin várhatóan tesz-e nyilatkozatot a találkozó után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×