eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Stevo Pendarovski észak-macedón államfő (j) és Zoran Zaev volt miniszterelnök, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke az ülésteremben az észak-macedón parlament alakuló ülésén, Szkopjéban 2020. augusztus 4-én. Az észak-macedóniai parlamenti választásokat a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) nyerte a szavazatok 35,85 százalékával. Az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az SDSM-nek, 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE).
Nyitókép: MTI/EPA/Észak-macedón parlament

Balkán: lemondott a miniszterelnök

Pártja gyönge önkormányzati választási eredménye vezetett a lépéshez. Az ellenzék előrehozott választást követel.

Lemondott Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök pártja gyenge önkormányzati választási eredménye miatt. A szociáldemokrata pártnak, amely a kormánykoalíció vezető ereje, a vidéki városoknak még a negyedében sem sikerült megszereznie a polgármesteri tisztséget, a fővárosban, Szkopjéban is elvesztette azt – jelentette a helyi média, bár hivatalos eredmények még nincsenek.

Az önkormányzati választásoknak vasárnap volt a második fordulója. A kormányfő előre bejelentette, hogy ha pártja nem nyeri el a szkopjei polgármesteri tisztséget, akkor lemond.

Zaev közölte, hogy

felelősséget vállal pártja gyenge szerepléséért, és pártelnökségéről is lemond.

Hozzátette viszont, hogy nincs szükség előrehozott parlamenti választásokra. Ugyanis a koalíciós pártok a törvény értelmében választás nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki legyen az új miniszterelnök.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali ellenzéki Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) párt vezetője azonban kijelentette, hogy előrehozott választásokat kell tartani. Hrisztijan Mickoszki szerint Zoran Zaev lemondásával a teljes kormány elveszítette legitimitását, ezért új kormányt kell választani.

A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták csak egy hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett.

Zaev 2017 óta miniszterelnök, és vezetése alatt nyílt meg az ország lehetősége az Európai Unióhoz való csatlakozásra, mert kormánya beleegyezett abba a Görögországgal évtizedek óta fennálló névvitában, hogy az ország neve elé odategyék az észak jelzőt. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak. Viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×