INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

zoran zaev

észak-macedónia

miniszterelnök

Stevo Pendarovski észak-macedón államfő (j) és Zoran Zaev volt miniszterelnök, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke az ülésteremben az észak-macedón parlament alakuló ülésén, Szkopjéban 2020. augusztus 4-én. Az észak-macedóniai parlamenti választásokat a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) nyerte a szavazatok 35,85 százalékával. Az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az SDSM-nek, 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE).

Balkán: lemondott a miniszterelnök

Infostart / MTI

Pártja gyönge önkormányzati választási eredménye vezetett a lépéshez. Az ellenzék előrehozott választást követel.

Lemondott Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök pártja gyenge önkormányzati választási eredménye miatt. A szociáldemokrata pártnak, amely a kormánykoalíció vezető ereje, a vidéki városoknak még a negyedében sem sikerült megszereznie a polgármesteri tisztséget, a fővárosban, Szkopjéban is elvesztette azt – jelentette a helyi média, bár hivatalos eredmények még nincsenek.

Az önkormányzati választásoknak vasárnap volt a második fordulója. A kormányfő előre bejelentette, hogy ha pártja nem nyeri el a szkopjei polgármesteri tisztséget, akkor lemond.

Zaev közölte, hogy

felelősséget vállal pártja gyenge szerepléséért, és pártelnökségéről is lemond.

Hozzátette viszont, hogy nincs szükség előrehozott parlamenti választásokra. Ugyanis a koalíciós pártok a törvény értelmében választás nélkül is megállapodhatnak abban, hogy ki legyen az új miniszterelnök.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali ellenzéki Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) párt vezetője azonban kijelentette, hogy előrehozott választásokat kell tartani. Hrisztijan Mickoszki szerint Zoran Zaev lemondásával a teljes kormány elveszítette legitimitását, ezért új kormányt kell választani.

A tavalyi parlamenti választáson a szociáldemokraták csak egy hajszállal előzték meg jobboldali riválisukat, így a 120 tagú parlamentben 62 képviselőjük lett.

Zaev 2017 óta miniszterelnök, és vezetése alatt nyílt meg az ország lehetősége az Európai Unióhoz való csatlakozásra, mert kormánya beleegyezett abba a Görögországgal évtizedek óta fennálló névvitában, hogy az ország neve elé odategyék az észak jelzőt. Az EU azonban egyelőre nem adott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalásoknak. Viszont a volt jugoszláv tagköztársaság immár Észak-Macedónia néven tavaly csatlakozott a NATO-hoz.

Nyitókép: MTI/EPA/Észak-macedón parlament
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018