eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Preparing for travel in new normal. Man packing passport, face masks and hand sanitizer. Themes personal protection and flight rules during coronavirus pandemic.
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Nyaralási víruskörkép: erre készülhet a magyar turista

Covid-igazolvány, teszt, applikációk - ugyanolyan kellékei lettek a nyaralásnak, mint a fürdőruha vagy a naptej.

Több ország enyhített az utazási korlátozásokon a nyár előtt, ám a delta variáns terjedése miatt sok helyen aggódnak a turisztikai szezontól. A magyar konzuli szolgálat egyébként továbbra sem javasolja a koronavírus világjárvány miatt a külföldi utazást, ám vélhetően sokan kapcsolódnak ki külföldön. A Portfolio összegyűjtötte, hogy néhány kedvelt európai úti célok esetében mire kell készülni.

Szlovénia és Horvátország

A koronavírussal fertőzöttek növekvő száma miatt július 15-től új határátlépési feltételek lépnek érvénybe Szlovéniában. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik. Kivételt képeznek ez alól azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

Ez vonatkozik azokra is, akik Szlovénián átutazva terveztek Horvátország tengerpartjaira menni. A horvátok negatív teszttel is beengedik az utazókat, de a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők elakadhatnak a szlovén határon.

Olaszország

A hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg július 30-ig. Eszerint június 21-től Európai Uniós országból korlátozás nélkül Olaszország területére léphet, aki

  • Covid-oltási igazolás (európai uniós egységes zöldigazolvány/Green pass) birtokosa, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcina második beadását követően legalább 14 nap telt el; az Európai Unió által elfogadott és 2021. július 1-től elérhető green pass valamennyi formai követelményének megfelelő, angol nyelvű igazolást tud bemutatni (QR kód szükséges)
  • azon személy, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a COVID-19 betegségen esett át és a hatóságilag előírt karanténidőszakot letöltötte;
  • 48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt birtokosai.

Az igazoláshoz használható az európai uniós egységes zöldigazolvány, illetőleg bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által angol, francia, spanyol vagy olasz nyelven kiállított papír vagy elektronikus formátumú igazolás.

A fenti dokumentumok egyikével sem rendelkező személy olaszországi belépését követően 10 napos hatósági karantén és járványügyi megfigyelés alá kerül, mely 10 nap elteltével kötelező a PCR/antigén teszt elvégzése.

A 6 éven aluliak mentesülnek az antigén/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell

Görögország

Görögország az elsők között alkalmazza és egyben elismeri az Európai Unión belül a védettséget igazoló digitális Covid-igazolványt, így ennek birtokában karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az országba, illetve az országon belül is a görög hatóság által kiállított EU-s védettségi igazolvánnyal egyenértékű dokumentumként használható. A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt.

Ha nincs ilyen igazolvány, akkor a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív Rapid/antigén gyors tesztet kell bemutatni az érkezőknek.

Emellett az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. A rendszer a kódot csak az utazást megelőző éjszaka küldi meg, ezért kérjük, hogy különös gonddal töltsék ki az adatokat, mert 24 órával az utazás előtt már nincs lehetőség a javításra.

Ciprus

Ciprus beutazás szempontjából Magyarországot zöld kategóriába sorolta, ezért a magyarok korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra. A kétoldalú megállapodás értelmében az oltottságot igazoló magyar hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolással. Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

Az utazás megkezdése előtti 48 órán belül a CyprusFlightPass oldalon történő regisztráció továbbra is kötelező. A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok stb.) való tartózkodásra.

Németország

A német hatóságok május 30-i hatállyal megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását, ezzel a repülőgéppel beutazás kivételével megszűntek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára a német beutazási korlátozások.

A repülőgépen történő beutazás esetén továbbra is fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt, így a beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi elfogadott vírusteszt, igazolás oltottsági védelemről, vagy igazolás a felgyógyulásról.

Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották.

Ausztria

Ausztriába történő beutazáskor és az Ausztriában végzett tevékenységek esetén az úgynevezett 3G-szabály érvényes, ami azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén negatív teszteredményt, oltási igazolást vagy hivatalos/orvosi gyógyulási igazolást kell bemutatni. Július 1-től Ausztria elfogadja az EU digitális Covid-igazolását is, de csak az Ausztria által elismert oltásokkal, emellett továbbra is elfogadottak a teszteredmény vagy oltási igazolás angol vagy német nyelven.

Ha valaki nem rendelkezik egyik dokumentummal sem, akkor 24 órán belül PCR- vagy antigénvizsgálatot kell végeztetnie Ausztriában.

Málta

Korábbi bejelentése ellenére Málta mégsem zárja le határait a koronavírus elleni oltással nem rendelkező turisták előtt, de az oltási igazolványok nélkül beutazó embereknek egy bizonyos időre karanténba kell vonulniuk.

Málta eredetileg pénteken jelentette be, hogy július 14-től csak azokat a turistákat engedné be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben. A rendelkezés hátterében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsának terjedése áll.

Jelen szabályozás szerint azok a turisták utazhatnak be, akiket teljesen beoltottak, vagy akik negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×