eur:
396.47
usd:
369.16
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár korrupciós perének tárgyalásán egy bécsi bíróságon 2021. július 6-án. Strachét rejtett kamerával filmezték le két évvel ezelőtt, melynek tartalma miatt 14 év elnökség után volt kénytelen lemondani az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetői tisztségéről. A volt alkancellár egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe közbeszerzési győzelmeket ígért. Strache ötéves börtönbüntetést is kaphat, ha elítélik.
Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Elnapolták a volt osztrák alkancellár elleni pert

A negyedik tárgyalási napon, pénteken – a tervezettel ellentétben – nem született ítélet Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke elleni első büntetőperben.

A volt alkancellárt egyik jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját érintő jogszabálymódosítás ügyében vádolják azzal, hogy megvesztegették a jogszabály-módosítás érdekében. Ezzel egyidejűleg Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.

Strache állítólag már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor is támogatta, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató állami finanszírozási alapok listájára. Ez később meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni.

A szóban forgó törvénymódosítás a gyanú szerint azután lépett hatályba, hogy

Grubmüller tízezer eurót adományozott az FPÖ-nek.

A kedd óta tartó tárgyalássorozat során további kétezer euró adományozására is fény derült, amelyről mind Strache, mind Grubmüller azt állította, hogy nem emlékszik rá.

A volt pártelnök ártatlannak vallotta magát, meghallgatásakor arról beszélt, hogy meggyőződésből képviselte a klinika ügyét, a törvénymódosítással csak egy évek óta fennálló „jogtalan hátrányt” szüntettek meg.

Ügyvédje, Johann Pauer kifejtette, hogy védence a hivatalából adódóan mindig is „ki volt téve megvesztegetéseknek, de ezek a kísérletek egyetlen esetben sem vezettek eredményre nála”.

Az ügyvéd többször is kijelentette, hogy védence nem megvesztegethető.

Grubmüllert a testvére, Helmut Grubmüller képviseli az ügyben. Helmut Grubmüller azzal próbált érvelni, hogy az osztrák gazdasági kamarában „olyan hatalmasságok ülnek, akik mindig is ellenezték, hogy a klinikát felvegyék a magánkórházakat támogató finanszírozási alapok listájára, mert ez sértette az érdekeiket”. A klinika igazgatója akkoriban a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) tagja volt, és

Walter Grubmüller állítólag dacból adakozott az FPÖ-nek, mert úgy érezte, ott legalább megértik a kérését.

A bírónő további tanúk meghallgatását, valamint bizonyítékok beszerzését rendelte el, és a tárgyalás folytatását augusztus végére elnapolta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×