eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferenc pápa érkezik, hogy elmondja az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldását az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én. A római katolikus egyházfő lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat fertőtlenítették és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Reuters/Yara Nardi

Fontos dolgokra világított rá a vatikáni sikkasztási ügy

A Vatikán jó eredményeket ért el a pénzmosás elleni küzdelemben, ugyanakkor igazságszolgáltatási rendszere nem elég felkészült a pénzügyi bűncselekmények kezelésére - olvasható az strasbourgi székhelyű Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) által szerdán közzétett jelentésben.

A 47 tagállamot tömörítő szervezet szakértői azt ajánlják, hogy a Szentszék alkalmazzon több, összetett pénzügyi bűncselekmények kezelésében jártas ügyészt és erősítse meg pénzügyi nyomozati egységét. Arra is rámutattak, hogy a kellő számú alkalmazott hiányában az igazságügyi eljárások évekig is elhúzódhatnak.

A vatikáni bíróság idén januárban ítélte el közel 9 évnyi börtönbüntetésre Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét és ügyvédjét, sikkasztás és pénzmosás miatt. A per 2018 májusában kezdődött kétes ingatlanügyletek miatt, amelyek során eurómillióknak veszett nyoma. A Moneyval szerint, a vatikáni igazságszolgáltatás által kiszabott büntetések ebben és más esetekben is, "minimális súlyosságúak és nem eléggé elrettentő jellegűek voltak."

A szakértők azt is megjegyzik, hogy a Szentszék figyelmen kívül hagyta azt, hogy alkalmazottai visszaélnek hivatalukkal és a Vatikán pénzügyi rendszerével saját személyes haszonszerzésük érdekében. Véleményük szerint, a pápai államnak fokoznia kell alkalmazottjainak felügyeletét és alaposabban kiértékelni a munkatársaik által jelentett esetleges kockázatokat.

A jelentés mindazonáltal dicséri a vatikáni hatóságok erőfeszítéseit a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelem és az ezek elleni nemzetközi együttműködés területén.

"A tranzakciók monitorozására szigorú program van érvényben és a pénzügyi szektorban végzett ellenőrzések megakadályozzák, hogy bűnözők tagjai legyenek az intézmény igazgatótanácsának" - állapították meg az Európa Tanács szakértői.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×