eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután regisztrálta magát a júniusi elnökválasztásra Teheránban 2021. május 12-én. Az előző napon megkezdődött Iránban a júniusi 18-i elnökválasztáson induló jelöltek regisztrációja. A regisztráció öt napig tart, a jelölteket a konzervatív Őrök Tanácsának is jóvá kell hagynia.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Visszatérne a porondra Mahmúd Ahmadinezsád

Elnök szeretne lenni Iránban. 2005 és 2013 között már betöltötte ezt a tisztséget.

Ismét indul az iráni elnöki tisztségért Mahmúd Ahmadinezsád korábbi államfő - ezt ő maga erősítette meg szerdán, miután megjelent a belügyminisztériumnál, hogy hivatalosan bejegyeztesse magát a június 18-i választásra.

Iránban a választáson indulók jelöltségét a legfőbb vallási és politikai vezető és a parlament által kinevezett Őrök Tanácsának kell jóváhagynia. A 64 éves Ahmadinezsád 2005 és 2013 között volt elnök, de az előző, 2017-es választáson jelöltségét nem hagyták jóvá.

Ahmadinezsád elnöksége idején népszerűnek számított a keményvonalasok, a konzervatívok és az uralkodó vallási vezetők között, mindazonáltal tevékenységének vége felé megkérdőjelezték politikai irányvonalát, miután az Irán nukleáris kapacitásainak növelésére nagyban összpontosító politikája az országot gazdasági válságba sodró nemzetközi szankciókat vont maga után.

Politikai stílusa - rendszeresen fenyegette Izraelt, és tagadta, hogy a holokauszt valaha megtörtént - szintén a peremre szorította Iránt a nemzetközi porondon. Hivatali tisztségének vége felé még egyes konzervatív szövetségesei is elpártoltak tőle.

Elnökségének vége óta Ahmadinezsád gyakran bírálta a jelenlegi kormányt és az igazságszolgáltatási rendszert.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×